Тази седмица САЩ ще разкрие списък от китайски стоки, които ще бъдат обложени с допълнителни мита. Засегнатите продукти се очаква да бъдат основно от технологичния сектор, като техният стокообмен е между 50 и 60 млрд. долара годишно, пише агенция Reuters. Преди две седмици американският президент Доналд Тръмп подписа официалния меморандум за налагането на новите мерки, но на властите във Вашингтон ще им трябва време, за да обявяват пълния списък с конкретните стоки, които ще бъдат облагани допълнително.

Прехвърляне на „ноу-хау“

Митата са с цел да принудят властите в Пекин да променят своята политика, чрез която според Вашингтон се прехвърля технологично „ноу-хау“ към китайски компании. Разследване на американското Министерство на външната търговия обвинява Китай, че систематично се злоупотребява с интелектуална собственост на щатски компании чрез сключването на съвместни дружества с изисквания за прехвърляне на технологии, недобронамерени правила за лицензи, придобиване на фирми с държавно финансиране и дори директно с кражба на „ноу-хау“. Азиатската държава отрича тези твърдения, като смята, че нейните закони и правила не задължават подобни трансфери, и се закани, че ще предприеме реципрочни мерки. С други думи тези действия могат да предизвикат истинска търговска война между двете най-големи световни икономики. Първата крачка в тази посока бяха митата, наложени в търговията с алуминий и стомана от страна на Вашингтон. Пекин не остана безучастен, като наложи допълнителни 25% облагане на 128 продукта, сред които са свинско месо, вино, плодове и ядки.

Противопоставяне на „Произведено в Китай 2025“

От една страна, новите мерки целят ограничаването на китайското влияние и връщане на производството обратно в САЩ и бяха сред основните акценти на предизборната кампания на Доналд Тръмп. От друга, те са ответно действие на програмата на Пекин „Произведено в Китай 2025“, която цели да модернизира напълно индустриалните и производствени възможности на страната. Правителственият план на Пекин е в рамките на десет години да замени всички високотехнологични компоненти и производство с местни такива, които не отстъпват по качество и характеристики. В тях влизат продукти от сектори като авиация, роботика, корабостроене, земеделски машини, тежко електрооборудване, IT и др. САЩ са на мнение, че присвояването на технологии става чрез различни инструменти и е основен фокус на програмата. Щатското Министерство на външната търговия добавя, че „технологичното превъзходство“ е ключово за бъдещето на американската икономика.