Китайска банка отвори специален офис в Шанхай, оборудван със софтуер за сканиране на лица, стая за виртуална реалност и говорещи роботи, предлагайки напълно автоматизирани банкови услуги.

Клонът на China Construction Bank, открит в шанхайския район Хуанпу миналата седмица, бе ознаменуван като първата банка без персонал в Китай.

Финансовата институция привлича тълпи от клиенти с високотехнологичното си оборудване. При идването на нов посетител робот сканира личната му карта и му дава номер за реда на обслужване. Всяко следващо посещение става само със сканиране на лицето на клиента.

Вече вътре в офиса, втори робот отговаря на запитвания, а умни банкомати се занимават с операции като откриване на сметка, парични преводи, транзакции в чужди валути и дори сериозни задачи като управление на личния капитал. Екраните са покрити с QR кодове, чрез които посетителите плащат за продукти и услуги. Машина за виртуална реалност показва на проявилите интерес предложенията за наеми на жилища, а за развлечение може да поиграете на игри с добавена реалност.

Онези, които все пак се нуждаят от човешки контакт, могат да се възползват от уединена стая, която предлага видеовръзка с мениджър клиенти.