Една от новите блог публикации на Google може да се разглежда като любовно писмо към RCS (Rich Communication Services) съобщенията. След като обяви криптиране от край до край за групови чатове в Google Messages и отбелязва 30 години от изпращането на първия SMS в света, компанията изрично разкритикува Apple, че не застава зад RCS.

И двете компании от известно време са в конфликт по въпроса, като Apple отказва да приеме протокола за съобщения. Компанията от Купертино предпочита да заключва своите потребители в iMessage и отново отхвърли планове за пускане на Android версия на приложението или активиране на RCS на iPhone.

„По-голямата част от мобилния свят използва RCS, но има една компания, която се бави. Но след 30 години изпращане на SMS-и наистина ѝ е време“, написа в публикацията в блога Нина Будхираджа, групов продуктов мениджър за Messages by Google.

Тя продължава, като изброява три причини за надграждане до RCS, включително сигурност благодарение на криптиране, подобрено изживяване при разговор с индикатори за въвеждане в реално време, разписки за четене и други, както и универсалността на протокола, който позволява еднообразно изживяване при изпращане на текстови съобщения на всички устройства.

Въпреки че Google може да има някои основателни аргументи в полза на RCS, има и аргумент, че протоколът идва твърде късно в бизнеса със съобщения. Все пак Google настоява, че Apple трябва да поддържа RCS съобщения за по-добра комуникация между iPhone и телефони с Android: нещо, което едва ли ще се случи скоро.

„Днес всички големи мобилни оператори и производители са приели RCS като стандарт – с изключение на Apple. Apple отказва да приеме RCS и продължава да разчита на SMS, когато хора с iPhone изпращат съобщения на хора с телефони с Android, което означава, че изпращането на текстови съобщения е останало в 90-те години на миналия век“, казва Google. „Надяваме се, че Apple може да #GetTheMessage, така че да не се налага да продължаваме да чакаме, за да премахнем целия този диспут.“

Снимка: Unsplash

Виж още: AI изкуство, нова социална мрежа и игра оглавяват най-добрите Android приложения за 2022 г.

 

Тагове: