За радост на производителите на смарт часовници, които през последните година-две бяха позарязали занаята, водещият чипопроизводител Qualcomm официално показа новия си чипсет за смарт часовници и други носими устройства - Snapdragon 3100.

Вместо с типичното увеличаване на скоростта чипсетът се отличава с прибавянето на вторичен процесор, оптимизиран да се грижи за всичко случващо се, докато не използвате смарт устройството. Според Qualcomm това е ключов елемент в конфигурацията, понеже основният начин на ползване на един смарт часовник e във фонов режим. А това предполага по-дълъг живот на батерията, защото не е оптимално да зареждате часовника всяка вечер само за да може да ви показва часа и по някое и друго известяване.

Благодарение на копроцесора захранването на сензорите и фоновия екран на стандартен смарт часовник сега отнема до 20 пъти по малко енергия спрямо главния процесор, обяснява Qualcomm. Така типичното устройство с WearOS може да издържи около 5 часа работа повече спрямо повечето часовници със Snapdragon 2100. Освен това е въведен нов нискоенергиен режим, където смарт функциите на часовника изключват и той показва само времето, но издържа дни наред. Qualcomm казва, че 20% заряд са достатъчни за една седмица ползване в режим на ниско потребление.

Освен за удължен живот на батерията копроцесорът спомага и за по-жизнен екран в режим ambient (активен, докато носите часовника или гривната). Сега екраните ще могат да показват плавно движеща се втора стрелка и актуализирани в реално време уиджети (complications) като брояч на стъпки - в до 16 цвята. Така ще можете да се радвате на постоянно активен цветен циферблат с уиджети през цялото време, което е преимущество пред Apple Watch, чийто дисплей просто гасне, докато не го гледате.

Също така производителите на носими устройства ще могат да разработват и прилагат собствени алгоритми за употреба на сензорите, вместо да се ограничават до готовите алгоритми на Qualcomm. Това със сигурност ще направи някои устройства по-конкурентни от други, например заради по-акуратно замерване на биометрични данни.

Първите часовници с новия чип ще се появят преди края на годината, разработени от марки като Fossil, Louis Vuitton и Montblanc. От страна на Google зависи да поддържа WearOS актуална с ъпдейти и нововъведения във функционалността.