Твърди се, че Spotify е изтеглила десетки хиляди песни, продукт на компанията за генеративен изкуствен интелект Boomy. Стрийминг гигантът е премахнал 7% от песните, създадени от системите на стартъпа, което подчертава бързото разпространение на съдържание, генерирано от изкуствен интелект, в платформите за стрийминг на музика.

Според съобщенията Universal Music е съобщила на Spotify и други големи услуги, че е открила подозрителна стрийминг активност на песните на Boomy. С други думи, имало е подозрения, че ботовете се използват за увеличаване на броя на слушателите и генериране на неправомерни приходи за качващите. Spotify изплаща възнаграждения на изпълнителите и притежателите на права на база брой слушания.

"Изкуственият стрийминг е дългогодишен проблем в цялата индустрия, който Spotify работи, за да изкорени в цялата си услуга", заявиха за Insider от Spotify, които потвърдиха, че са свалили някои песни на Boomy. "Когато установим или бъдем предупредени за потенциални случаи на манипулиране на стрийминга, ние смекчаваме тяхното въздействие, като предприемаме действия, които могат да включват премахване на стрийминг номера и задържане на авторски възнаграждения. Това ни позволява да защитим изплащането на авторските възнаграждения на честните и трудолюбиви изпълнители."

Главният дигитален директор на Universal Music Майкъл Наш заяви пред Financial Times, който пръв съобщи за премахването на песните на Boomy от Spotify, че неговата компания "винаги е окуражена, когато виждаме, че нашите партньори проявяват бдителност по отношение на мониторинга или дейността на техните платформи".

Музиката, генерирана от изкуствен интелект, попадна в заглавията на вестниците миналия месец, след като песен, която изглежда включваше вокали на Drake и The Weeknd, стана много популярна. Universal Music Group, която представлява и двамата изпълнители, заяви, че използването на гласовете на дуото за обучение на генеративни системи за изкуствен интелект представлява "нарушение на нашите споразумения и нарушение на закона за авторското право". Както Spotify, така и Apple Music премахнаха песента от библиотеките си.

Представители на музикалната индустрия бият тревога за всеобхватното въздействие на песните, генерирани от изкуствен интелект, както и за хората, които използват ботове, за да увеличават броя на слушателите и да изтеглят пари от сметките, които стрийминг услугите използват за изплащане на авторските възнаграждения.

Boomy, който отвори врати през 2021 г., дава възможност на хората да генерират песни въз основа на въведени текстове. През уикенда компанията заяви, че "доставката до Spotify на нови издания от изпълнители на Boomy е отново активирана".

Boomy казва, че нейните потребители "са създали 14 554 448 песни" или малко под 14% от "световната записана музика". На нейния уебсайт се посочва, че потребителите могат да създават оригинални песни за секунди, след което да ги качват "в платформи за стрийминг и да получават заплащане, когато хората ги слушат".

Снимка: Unsplash

Виж още: Universal ще се опитат да се спасят от AI