Amazon може и да не е известна с това, че създава генеративен изкуствен интелект, но има желание да помогне на други да пуснат в действие своята технология. Amazon Web Services (AWS) стартира инкубатор за генеративен изкуствен интелект, който ще помага на "най-обещаващите" стартиращи компании да се развиват. Десетседмичната програма осигурява кредити за използване на AWS, достъп до ментори и други експерти и събития за създаване на мрежи. В края на програмата стартъпите представят работата си на потенциални инвеститори и клиенти.

Макар че акселераторът е отворен за всички стартиращи компании с генеративен изкуствен интелект, AWS препоръчва кандидатите да имат готов поне основен продукт с известен интерес от страна на клиентите. Записванията са достъпни в цял свят до 17 април, а Amazon дава ясно да се разбере, че няма ограничения за начина на използване на ИИ - той може да се използва за всичко - от правния свят до откриването на нови лекарства.

Компанията се надява, че акселераторът ще послужи като "катализатор", който ще развие иновациите в областта на генеративния ИИ. В същото време тя не е деликатна по отношение на потенциала за увеличаване на бизнеса в AWS. Runway използва платформата за изчисления в облак за ориентиран към артистите ИИ, който допринесе за ефектите на "Всичко и навсякъде наведнъж". Фирмите, които процъфтяват в резултат на програмата, могат да разчитат много повече на AWS, тъй като търсенето нараства.

В момента Amazon разполага само с ограничено количество собствен генеративен ИИ. Нейният инструмент Create with Alexa ви позволява да генерирате детски приказки на интелигентния дисплей Echo Show например. Въпреки това тя е изправена и пред по-малък натиск да създава свои собствени продукти, отколкото технологични съперници като Google и Microsoft. Тя все още може да печели, докато има голямо търсене на инструменти на AWS, и може да намери вдъхновение за собствената си работа с изкуствен интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.