Главният продуктов дизайнер на Apple и президент на дизайнерския отдел - сър Джони Айв - получи академичното отличие Professor Hawking Fellowship от Кеймбридж като признание за приноса му към развитието на НТИМ (наука, технология, инженерство и математика) дисциплините и обществения дискурс.

Джони Айв е вторият реципиент на високото отличие, което бе създадено миналата година в памет на покойния професор Стивън Хоукинг. Тази година номинираните за него са били 14 души с виден принос към полето на НТИМ.

Комисия от трима академици е оценявала всеки от тях и честта се е паднала на сър Джони Айв. Сега му предстои да изнесе лекция в Кеймбридж през първия академичен срок на университета. Пред студентите Айв ще разкаже за своята кариера и цялостното си отношение към технологиите и дизайна.

Сър Джони Айв е почетен член на колежа Иисус към университета Кеймбридж и притежава портфолио от над 5000 патента на свое име. През 2006г. той е удостоен с рицарско звание за постиженията си в дизайнерската индустрия.

От 2015г. насам Айв еднолично ръководи дизайнерските инициативи на Apple и е един от четиримата кадри с изпълнителна роля в компанията. През 2017г. сър Айв става канцлер на Кралския колеж по изкуства в Лондон и в продължение на пет години ще взима дейно участие в ръководството на институцията.