Услугите са една от двигателните сили на съвременната икономика - от организиране на партита, разхождане на кучета, гледане на деца до доставка на храна и дрехи от химическо чистене. Ако имате възможност (и определена сума), можете да наемете специалисти да свършат задачите вместо вас. Оказва се, че това включва и интервюто за работа. Разбира се, тази дейност не е толкова легална и по-скоро се равнява на това някой да се яви на изпит вместо вас.  


Според разследване на Business Insider някои кандидати наемат пълномощници, които да участват в интервюта за работа вместо тях, като таксата е около 150 долара на час. Според Аамил Карими от киберсигурност Optiv системата е доста организирана - успешните интервюта дори се пазят в Google Drive. Този тип интервюта биват наричани bait-and-switch и най-общо се изразяват в това кандидат за работа да наеме някого да премине през интервю за работа вместо него самия. Ако бъде нает, кандидатът е този, който в действителност започва работата.  
Причините за подмяната могат да са най-разнообразни: кандидатът да е несигурен, притеснителен, но разбира се - и недостатъчно квалифициран. Както може да се очаква, този тип интервюта имат успеваемост единствено ако са онлайн, не се изисква видеовръзка и не става въпрос за поредица от няколко срещи. Също така те не са добър избор, когато става въпрос за управленска или креативна позиция. Но за сметка на това много от служителите получават достъп до поверителна информация, съответно на пръв поглед невинното фалшиво интервю може да донесе множество вреди на дадена компания или нейните клиенти.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Мрачна прогноза на Google: AI вероятно ще изличи човечеството