Чатботът с изкуствен интелект помоли вярващите в препълнената църква "Свети Павел" в баварския град Фюрт да станат от пейките и да отправят слова към Господ. След това ChatGPT, олицетворен от аватар на брадат тъмнокож мъж на огромен екран над олтара, започна да проповядва на повече от 300-те души, дошли в петък сутринта за експерименталната лютеранска църковна служба, почти изцяло генерирана от изкуствен интелект.

"Скъпи приятели, за мен е чест да стоя тук и да ви проповядвам като първия изкуствен интелект на тазгодишния събор на протестантите в Германия", каза аватарът с безизразно лице и монотонен глас.

40-минутната служба - включваща проповедта, молитвите и музиката - е създадена от ChatGPT и Йонас Симерлейн, теолог и философ от Виенския университет.

"Аз замислих тази служба - но всъщност по-скоро я съпровождах, защото бих казал, че около 98% идват от машината", казва 29-годишният учен пред Асошиейтед прес.

Църковната служба с изкуствен интелект беше едно от стотиците събития по време на събора на протестантите в баварските градове Нюрнберг и съседния Фюрт и предизвика такъв огромен интерес, че вярващите образуваха дълга опашка пред неоготическата сграда от XIX в. час преди началото ѝ.

Самият събор - Deutscher Evangelischer Kirchentag - се провежда на всеки две години през лятото на различно място в Германия и събира десетки хиляди вярващи, които се молят, пеят и обсъждат своята вяра. Те също така говорят за актуалните световни събития и търсят решения на ключови проблеми, които тази година включваха глобалното затопляне, войната в Украйна и изкуствения интелект.

Тазгодишното събрание се провежда от сряда до неделя под мотото "Сега е моментът". Този лозунг беше едно от изреченията, с които Симерлейн се обърна към ChatGPT, когато помоли чатбота да разработи проповедта.

"Казах на изкуствения интелект: "Ние сме на църковен конгрес, ти си проповедник... как би изглеждала една църковна служба?". Той също така поискал да бъдат включени псалми, както и молитви и благословия в края. "В крайна сметка се получава доста солидна църковна служба", счита Симерлейн, като звучеше почти изненадан от успеха на експеримента си.

Според него вярващите в църквата са слушали внимателно, докато изкуственият интелект е проповядвал за това как да оставят миналото зад гърба си, да се съсредоточат върху предизвикателствата на настоящето, да преодолеят страха от смъртта и никога да не губят доверие в Исус Христос. Цялата служба е била "водена" от четири различни аватара на екрана - две млади жени и двама млади мъже.

Снимка: Unsplash

Виж още: ChatGPT знае само 25 смешки и не може да измисли повече