Поредното обосновано становище относно AI идва този път от страна на Стив Возняк. В разговор с BBC тази седмица съоснователят на Apple заяви, че се опасява, че технологията ще бъде все по-често използвана от киберпрестъпниците, за да направят онлайн измамите по-убедителни и следователно по-трудни за разкриване. 
За разлика от повечето мнения по въпроса Возняк обръща внимание на възможностите AI да бъде използван с не толкова благородни цели: "AI е толкова интелигентен, но е отворен и за недоброжелателите, тези, които искат да ви измамят за това кои са те". Той все пак изрази надежда, че ИИ ще бъде обучен да разпознава измами, при които се използва същата технология, и след това да предупреждава мишената да предприеме подходящи действия, за да се защити. Това според него може да се случи, ако технологията бъде регулирана, за да се гарантира, че създателите ѝ ще се придържат към определени граници.  


Доказателствата, че Возняк не говори празни приказки, са доста: неотдавна Washington Post разкри как престъпниците вече използват технология с изкуствен интелект, за да клонират гласа на човек, като използват само кратка извадка от речта му. След това те залагат фалшив, но много убедителен глас в телефонна измама, за да измамят роднина или приятел да предаде голяма сума. 
Припомняме, че Возняк беше един от около 1000 технологични експерти, които през март подписаха писмо с призив за шестмесечна пауза в разработването на някои инструменти за изкуствен интелект, за да може да се изготвят насоки за безопасното им използване.

Снимки:Unsplash

Виж още: Spotify премахна десетки хиляди песни, създадени от изкуствен интелект