Един от любимите въпроси на учителите по география е за броя на световното население. Забавното е, че отговорът се променя буквално всяка секунда, така че точността се изплъзва буквално всеки път. Ето защо се застраховаме и казваме “приблизително”, а от ООН дори надникват в бъдещето и според прогнозата им на 15 ноември 2022 г. броят на населението ще достигне 8 милиарда. Като най-значима разлика се отчита, че Индия отново ще надмине Китай като най-гъсто населената страна на Земята през 2023 г. 

Този крайъгълен камък за общото население „е напомняне за нашите споделени отговорност да се грижим за нашата планета и момент за размисъл къде все още не изпълняваме ангажиментите си един към друг“, каза генералният секретар Антонио Гутериш, без да цитира подробности.  
„Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се възхитим на напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали смъртността на майките и децата“, добавя той. 
Прогнозата на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН гласи, че световното население нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам. Очаква се броят му да достигне 8.5 милиарда през 2030 г. и 9.7 милиарда през 2050 г., достигайки връх от около 10.4 милиарда души през 2080 г., преди да се задържи на това ниво до 2100 г. 
Въпреки че се наблюдава нетен спад на раждаемостта в няколко развиващи се страни, повече от половината от прогнозираното нарастване на световното население през следващите десетилетия ще бъде концентрирано в осем държави: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Китай разработи AI, който изчислява лоялността към партията