Най-бързо растящата черна дупка, виждана някога, поглъща еквивалент в маса на цяла Земя всяка секунда.

Тази огромна черна дупка има маса 3 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето и бързото ѝ потребление на материя кара гиганта да расте светкавично, установи международен изследователски екип. Черната дупка пропада чрез процес, наречен натрупване, при който тя засмуква като сифон материята от тънък диск от газ и прах, въртящ се около масивния обект.

Други черни дупки с подобен размер спряха да растат преди милиарди години, но тази новооткрита черна дупка все още става все по-голяма. Сега е 500 пъти по-голяма от Стрелец A*, супермасивната черна дупка в сърцето на Млечния път, и би поместила цялата Слънчева система зад хоризонта на събитията: границата, отвъд която нищо не може да избяга.

Въз основа на тази информация изследователите установиха, че новооткритата черна дупка е най-бързо растящата черна дупка, открита, че съществува през последните 9 милиарда години.

„Сега искаме да знаем защо тази е различна  — случило ли се е нещо катастрофално?“, каза в изявление водещият изследовател Кристофър Онкен, изследовател в Изследователското училище по астрономия и астрофизика към Австралийския национален университет (ANU). „Може би две големи галактики са се сблъскали една с друга, насочвайки много материя към черната дупка, за да я захранят.“

Това бързо натрупване на материя към повърхността на черната дупка също е довело до образуването на квазар, който изхвърля достатъчно енергия, за да я направи 7000 пъти по-ярка от светлината от всяка звезда в Млечния път. Всъщност този квазар  (обозначен като SMSS J114447.77-430859.3)  е и най-яркото от тези събития за около последните две трети от общо 13.8 милиарда години съществуване на Вселената.

Квазарът има яркост  от 14.5, когато се гледа от Земята, което означава, че е само малко по-тъмен от Плутон и достатъчно ярък, за да бъде забелязан от наблюдатели на небето с добри телескопи в много тъмна зона. Откриването на хранещата се черна дупка е направено като част от проучването на SkyMapper Southern Sky Survey, проведено от 1.3-метровия телескоп в обсерваторията Siding Spring в Австралия. Въпреки невероятната яркост на квазара Онкен и неговият екип все още описват находката като „много голяма и неочаквана игла в купа сено“.

„Астрономите търсят обекти като този повече от 50 години“, каза Онкен. „Те са намерили хиляди по-бледи, но този удивително ярък се е промъкнал незабелязано.“

Кристиан Улф, доцент в ANU и член на изследователския екип, добавя, че според него астрономите е малко вероятно да намерят друга черна дупка, растяща с такава скорост или захранваща квазар с такава величина или по-голяма.

Снимка: ESO, ESA/Hubble, M. Kornmesser

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца