Повечето хора вероятно не смятат сателитите за способни да се отклоняват лесно от зададената им орбита, но според Европейската космическа агенция могат и го правят.

Сайтът за космически новини Space.com съобщи, че учените от ЕSA трябваше да издигнат сателитите на съзвездието Swarm, които измерват магнитното поле на Земята, тъй като те потъват в хаотично космическо време.

„През последните пет-шест години сателитите потъваха с около два километра и половина годишно“, казва ръководителят на мисията на Swarm Аня Строме от ESA за Space.com. „Но от декември миналата година те на практика се гмуркат. Скоростта на потъване между декември и април е 20 километра годишно.“

Въпреки че сателитите винаги се сблъскват със съпротивление надолу, докато са в орбита, космическото време влошава потъването, каза ESA. Ето защо Международната космическа станция прави чести маневри, за да се задържи в орбита и да се измъкне от най-лошото съпротивление.

Space.com припомня, че от миналата есен Слънцето се държи доста странно като цяло.

Нарастващото слънчево петно ​​е удвоило размера си и е насочено директно към Земята, въпреки че учените казват, че не трябва да се притесняваме (но как да не се?). Това явление може да не е свързано с потъващите сателити, но подчертава как условията в Космоса непрекъснато се променят.

Ще внимаваме за повече актуална информация за космическото време, защото определено изглежда, че там горе се случват някакви бурни промени.

Снимка: Unsplash

Виж още: 1000 души позират за групова снимка, която се вижда от Космоса