Считано от днес, всички потребители в Instagram могат да изберат харесванията и преглежданията под публикациите им да останат напълно скрити. Нещата отиват и една стъпка напред: тази функция може да бъде приложена за абсолютно всички публикации, датиращи от създаването на профила до днешна дата. Докато тества тази функция, Instagram все още обмислят дали да премахнат перманентно този вид статистики. Публичните бройки за харесванията в Instagram са важен показател за ангажираност на аудиторията за марки и влиятелни лица. Ето защо премахването им изцяло би променило алгоритъма (да не звучим прекалено драматично - в някои случаи живота) на приложението. Ето защо смекчаващата присъда към този момент е всеки да го направи индивидуално. Така потребителите, които предпочитат „да се фокусират върху снимките и видеоклиповете, които се споделят, вместо върху това, колко публикации за харесвания получават“, ще могат да бъдат много по-удовлетворени. Какво точно се случва? 

 
Към настоящия момент все още това не може да се зададе by default, а е необходимо да се направи ръчно публикация по публикация (един малък ужас за всички с много съдържание с профилите си): кликнете на снимката/видеото, изберете падащото меню (трите точици горе дясно) и изберете Hide Like Count.  


За нова публикация, изберете Advanced Settings и натиснете Hide Likes and View count for this post. След това - продължете с публикацията, както сте свикнали.

  
Интересното е, че вие ще продължите да виждате кой точно е харесал вашата публикация - това просто няма да става публично видимо за всички останали потребители. 
Но ако наистина ви е омръзнало от статистики, вместо да започнете агитация всички да следват тези стъпки, просто изберете Settings > Posts > Hide Like and View counts. По този начин няма да виждате абсолютно никакви цифри и за чуждите постове във вашия персонален Feed.  
Все повече проучвания сочат, че броят на харесванията и преглежданията на публикациите и постоянното сравняване с “числата на останалите” травматизира много голям брой хора и е честа причина за появата на безпокойство и наличието на лошо психично здраве.  
Facebook все още не е обявил точния формат на този вид опция, но според The Verge тя ще бъде достъпна през Settings & Privacy > Settings > News Feed Settings > Reaction Counts.
Явно обещанията, идващи от страна на социалните мрежи, не са само “хвърляне на прах в очите” и те реално се ангажират с потребителите си. Новата функция ще сложи и прът в колата на ревнивците, които следят кой точно е харесал снимката на половинката им, за да го повдигнат като довод при следващия спор. В края на деня всеки има нужда от кътче усамотение, било то и на нетипично място като социалната мрежа.  

Снимки: Unsplash

Виж още: YouTube ще финансира инфлуенсърите