Веднага след пускането на Android 14 най-вероятно през август Nokia ще предостави технология, наречена 5G slicing, която ще направи телефоните с Android по-бързи. Nokia обяви, че технологията е била успешно тествана. Тя позволява на потребителите на Android да закупуват и активират от мрежовите оператори "парчета" от 5G мрежа. Всяко парче ще подобри определени дейности през мобилен телефон с Android 14, като например игри, стрийминг, излъчване на живо и социални медии.

Може да се създаде мрежово парче, което да включва характеристики, които биха били привлекателни за тези, които използват определени приложения. Например 5G мрежовият филиал може да осигури на потребителя по-добра мрежова производителност и ниска латентност за облачни игри. Тези, които седят на трибуните на спортно събитие, могат да активират 5G участък, за да гледат видеоповторения или допълнително съдържание, включително статистически данни в реално време. Очевидно е, че подобна технология е скъпа, така че трябва да има начин да се печели от нея, нали? Да, планът е доставчиците на безжични мрежи да продават 5G мрежови парчета на своите абонати в определени райони.

Успешното изпитание се проведе във Финландия и в него бяха използвани продуктите на Nokia. Фирмата за мрежови технологии твърди, че нейното решение работи на всички 4G и 5G устройства и ще позволи на мобилните оператори да внедрят технологията в съществуващите си мрежи и спектър.

Ари Кинеслахти, ръководител на отдел "Стратегия и технологии" в Nokia Mobile Networks, заявява:

"Това изпитание на решението за нарязване по заявка за потребителите на смартфони с Android е още една стъпка в желанието ни да подкрепим нови възможности за монетизация за нашите партньори оператори. За мобилните оператори нарязването отключва нови възможности за 5G бизнес с възможност за предоставяне на първокласни услуги и подобрено потребителско изживяване".

Nokia казва, че е първата, която използва 5G мрежово нарязване в Device-RAN-Transport-Core-Applications, и е първата, която използва решения за нарязване с "5G виртуални частни мрежи, нарязване на фиксиран безжичен достъп, Edge Slicing, Slicing for Applications и Sliced Private Wireless, както и автоматизация на управлението на нарязването, осигуряване и оркестрация".

Няма съмнение, че това се разглежда като ситуация, от която печелят всички. Nokia, която предоставя оборудването и технологията, реализира продажби на мобилните оператори. Последните се обръщат и продават 5G мрежовите резени на потребителите, използващи 5G телефон, който поддържа Android. А потребителят печели, като се свързва с мрежа, предназначена да подобри работата с определени приложения за смартфони. Дали в действителност нещата ще се развият по този начин, само времето ще покаже.

Ако всичко се получи, Nokia и операторите ще могат да спечелят много пари. Бил Стенли, маркетинг мениджър 5G Operations в Nokia, нарича 5G на парче "възможност за 300 млрд. долара".

Снимка: Unsplash

Виж още: Nokia представя своя "почти неразрушим" XR21

 

Тагове: