Когато купувате смартфон с Android, обикновено имате избор от няколко цвята. Ами ако не харесвате нито един от тях? Ами ако искате много специфичен цвят? Освен това какво ще стане, ако промените мнението си на следващия ден?

Технологията за оцветяване Tecno Chameleon може да реши този проблем. Току-що обявена на Mobile World Congress 2023, тя ви позволява да избирате от 1600 различни цвята за гърба на вашия телефон.

Може да си помислите, че Tecno просто поставя дисплей на гърба на телефона. Всъщност реалното изпълнение е много по-сложно от това. Според Tecno технологията използва субмикронна призма, която разпръсква светлина, когато я удари. Можете да промените разположението на призмата, за да измените цвета, който виждате, когато се случи това разсейване на светлината.

Материалът може да се промени до два милиона пъти, преди потенциално да се повреди, което ви позволява да променяте цвета си 100 пъти на ден в продължение на почти 55 години (с други думи: не щадете джаджата).

Разбира се, ще изхабите малко батерия всеки път когато промените цвета. Въпреки това Tecno не е много загрижена за това, тъй като твърди, че консумацията на батерия за 100 промени ще бъде приблизително същата като гледане на петминутен видеоклип в YouTube. Така че има разход на енергия, но не толкова, че да е твърде натоварващо.

Ако смятате, че вече сте чували за Tecno като производител, който прави смартфони с промяна на цвета, не грешите, тъй като Tecno Camon 19 Pro Mondrian Edition от 2022 г. предлага гръб с промяна на цвета. Това обаче беше различен тип технология. Тази система изисква UV светлина и не може да се контролира от потребителя, така че по-новата технология е много по-добра.

За съжаление технологията за оцветяване Tecno Chameleon не се предлага дори в прототип, поне засега. Вероятно ще видим тази идея в бъдещ смартфон на Tecno, може би дори тази година.

Снимка: Tecno

Виж още: Новата Xperia от среден клас изглежда доста обещаващо в изтекли неофициални рендъри