Threads може и да е грабнал приза за най-добрия старт от всички приложения досега - 100 милиона изтегляния през първите пет дни след старта, но нови данни показват, че пътят напред може да е труден. 
Най-добрите стойности Threads постигна на 7 юли, достигайки над 49 милиона активни Android потребители в световен мащаб, но до 14 юли броят им вече беше спаднал почти наполовина до 23.6 милиона според проучване на компанията за анализи SimilarWeb. 
Интересно е, че през първите два дни от присъствието на Threads уеб трафикът към Twitter е спаднал с 5% в сравнение с предходната седмица. И въпреки че тези стойности са се нормализирали през последните седем дни, според SimilarWeb трафикът все още е намалял с 11% на годишна база. 
Компанията за анализи отбеляза, че по-голямата част от нейните проучвания се основават на данни за Android потребители поради лекотата, с която те могат да бъдат сортирани в сравнение с iOS, но въпреки това направените констатации съвпадат с подобни проучвания на Threads, проведени след стартирането му.  
SimilarWeb добавят следното уточниени: "Въпреки че привлича много по-голямо внимание от алтернативите на Twitter като Mastodon с отворен код или все още бета-версията на Bluesky, Threads, отделен от подразделението Instagram на Meta, все още няма клиенти, които да се връщат редовно".
Като друг знак за предстоящите предизвикателства Адам Мосери, шеф на Instagram, собственост на Meta, заяви, че подобно на Twitter, новото приложение е принудено да наложи ограничения за четене поради нарасналия брой спам атаки в платформата. Въпреки това, докато Twitter въведе конкретни ограничения за преглежданите туитове, Мосери каза на потребителите на Threads да се свържат с него, ако ограниченията нарушават потребителското изживяване, като предложи да бъдат предложени обходни пътища, докато те продължават да се борят с ботовете. 
Като допълнение на това първите актуализации вече бяха обявени от страна на Камерън Рот, разработчик в екипа на Threads. Новите функции - засега само за iOS - включват преводи на публикации на чужд език и раздел, който ви показва само списък с хората, които следват профила ви. Той включва и филтри за цитати и повторни публикации, така че да можете да следите всяка активност около публикациите си. 
Освен това вече има начин да се "абонирате" за потребители, ако по някаква причина не искате да следвате. 
Рот допълни, че приложението вече трябва да се зарежда и да функционира по-гладко от преди, което ще осигури по-приятно потребителско изживяване. 


Все още обаче липсват функции като хронологичен канал, хаштагове за лесно търсене и възможност за изпращане на директни съобщения, така че се надяваме екипът на Threads да работи усилено и по тях. 
Летящият старт на Threads се дължи основно на две причини - близките връзки с Instagram, които улесняват създаването на акаунт и общност, и разочарованието на хората от Twitter, който преживя много сътресения, откакто Илон Мъск придоби компанията през октомври. Няколко седмици след пускането на приложението Threads изглежда се успокоява и сега ще търси стабилен растеж, въпреки че все още е твърде рано да се каже до каква степен приложението остава заплаха за Twitter. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Хората вече не използват Threads толкова много, колкото през стартовата седмица