Шефът на Apple Тим Кук има какво да каже, запитан за противоречивия блокчейн проект Libra на Facebook. Кук открито разкритикува плановете на компанията да пусне своя криптовалута, определяйки ги като елементарен опит за монополизиране на пазара. Също така Кук отхвърли всякакви намеци, че Apple може да представи собствена дигитална валута, независимо от това, че наскоро инвестира в дигитални портфейли и мобилни разплащания чрез новата Apple Card.

„Убеден съм, че валутата трябва да остане в ръцете на националната държава. Не ми харесва идеята частна компания да има конкурентна валута. Тя не трябва да се стреми към власт по този начин.“

Коментарите на Кук идват успоредно с новината, че PayPal се оттегля от групата Libra Association, която Facebook организира, за да регулира и наблюдава валутата. Двете неща не са пряко свързани, но решението на PayPal и неговите последици със сигурност ще се отразят негативно на Libra и на нейните перспективи.

Изказването на шефа на Apple е интересно не само защото е очевидно насочено срещу Facebook, но и защото показва Libra в светлина, в която малцина толкова известни хора биха я описали.

След анонса на проекта през юни тази година Facebook и Libra бяха подложени на значителна критика и обсъждане от финансисти, активисти, регулатори и политици от цял свят.

Виж още: Visa и Mastercard обръщат гръб на Facebook Libra още преди старта

Тагове: