Ако се случи необратим инцидент със самоуправляваща се кола, кой ще загине? Това е въпросът, който учени от Масачузетския технологичен институт ви задават под формата на Moral Machine.

Този опростен уебсайт представлява версия на известния морален проблем за трамвая. Не сте го чували? Той звучи така - трамвай препуска към петима души, които лежат на релсите безпомощно. Междувременно вие забелязвате лост, свързан с линията. Осъзнавате, че ако го дръпнете, трамваят ще се отклони по друга линия, далеч от петимата работници. На нея обаче стои друг, нищо неподозиращ работник. Бихте ли дръпнали лоста, ако това ще доведе до една смърт вместо до пет?

Moral Machine ви поставя в ролята на програмист, който трябва да научи автономната кола как да се държи в подобна ситуация. Симулацията, която сайтът ви предлага, има различни сценарии като това, дали човешкият живот е по-важен от този на някое животно или възрастният е по-приемлива жертва от младия. А ако колата трябва да избира между мъж или жена или да убие двама престъпници или двама невинни? Всички тези въпроси нямат правилен или грешен отговор, но е интересно да се види как хората отговарят на тях. В края на теста можете дори да изпратите отговорите си на учените, за да ги включат в техния анализ.

Виж още: В Лас Вегас първите пътници вече се возят в автономен автобус