Малък автономен автобус, наречен Arma, вече извършва кратки превози в Лас Вегас, с което се превръща в първото самоуправляващо се превозно средство, превозващо пътници по обществените шосета на Америка.

Маршрутът по улица Фремонт е кратък – само 3 пресечки, но пилотният тест, който ще завърши на 20 януари, действително ще остане в историята. В рамките на експеримента работещият с електрически двигател рейс превозва дузина пътници и развива ограничена максимална скорост от 25 км/ч, въпреки че може да вдигне до 60 км/ч. Машината има сензори, които засичат различни препятствия и обекти, както и авариен бутон, с който всеки пътник може да я спре. Освен това в рейса присъства и служител, който следи за безопасността на пътниците.

Причудливият автобус е дело на френската компания NAVYA, която вече е пуснала подобни превозни средства във Франция, Сингапур и Австралия, пише Digital Trends. Дейността на компанията в щата Невада е част от стратегията му за внедряване на технологии за автоматизация и зелена енергия в градски условия.     

Виж още: Nissan избра Лондон за първите тестове на самоуправляващи се коли в Европа