Целодневният живот на батерията е нещо обичайно за лаптопите с общо предназначение, въпреки че издръжливостта ѝ при игрите обикновено се измерва в няколко часа. Така че този домашен "лаптоп" с претенции за две години живот на батерията е сериозно изненадващ.

Устройството е дело на компютърния ентусиаст Андреас Ериксен и е известно като PotatoP. Ериксен твърди, че думата "картоф" често се използва за описване на недостатъчно мощни устройства. PotatoP е умишлено с по-слаби параметри, за да се осигури дълъг живот на батерията, а наставката toP означава, че устройството е с форм-фактор лаптоп. Всичко това има смисъл.

Сегашният работещ прототип се основава на изчислителния модул Sparkfun Artemis, който излиза на 4.4-инчов дисплей Sharp Memory Display с монохромна разделителна способност 320 на 240. За сведение изчислителният модул има едно ядро ARM Cortex M4, работещо на честота до 96 MHz, и е снабден с модул с плаваща запетая, 384 KB RAM и 1 MB флаш памет.

Ако PotatoP можеше да стартира Cyberpunk, подозираме, че честотата на кадрите щеше да се измерва в кадри за час, а не в секунди, дори при рендиране в монохромна резолюция 320 на 240. Но все пак Ериксен има малко по-скромни изисквания към компютрите:

"Трябва да има добра клавиатура и прилична среда за програмиране - съвместимостта със съществуващия софтуер не е приоритет, нито пък мощен хардуер - само минимално необходимото за среда на LISP. Написването на минимален редактор, текстообработваща програма, приложение за електронни таблици или каквото друго пожелая, ще бъде част от забавлението!"

Захранването на всичко това е с LiPo батерия PiJuice с капацитет 12 000 mAh и сравнително малък слънчев панел. Ериксен казва, че пакетът PiJuice е "много повече батерия, отколкото някому би била необходима за това". В този контекст батериите на смартфоните обикновено са с капацитет около 3000 до 4000 mAh.

Така или иначе крайният резултат е заявена цел от около две години живот на батерията. Ще повярваме на думите на Ериксен, тъй като перспективата да тестваме това твърдение в реалния свят е... ами, непривлекателна.

Ериксен споделя, че 4.4-инчовият монохромен дисплей е изненадващо четим, макар да му се иска да направят по-голям. За в бъдеще той планира да монтира повече слънчеви панели, като в крайна сметка устройството ще може да се захранва от околната светлина и ще предлага безкраен живот на батерията.

Снимка: Andreas Eriksen

Виж още: Принтери, скенери и настолни компютри са тъмна Индия за младите в офиса