Дори и най-добрите телефони понякога могат да ви изневерят, когато става въпрос за живота на батерията. Както е известно, батериите на едни от най-престижните телефони днес - Samsung Galaxy S23 Ultra и iPhone 14 Pro Max - достигат максимална продължителност от около един ден при интензивна употреба.

Естествено, по-големите батерии са за сметка на преносимостта, но това не е попречило на един потребител на Reddit да се опита да отговори на въпроса какво ще се случи, ако прикрепите огромен захранващ блок към задната част на сравнително евтин смартфон?

Потребителят на Reddit u/Downtown_Cranberry44 е извършил някои майсторски действия, за да прикрепи успешно работеща батерия с капацитет 30 000 mAh към своя Samsung Galaxy A32 5G. Да, правилно прочетохте - батерия с капацитет 30 000 mAh. Това е шест пъти повече от оригиналната 5000mAh батерия на Galaxy A32 5G, която вече осигурява около два дни умерена употреба.

Направете си сами сметката: ако получавате два дни енергия от батерия с капацитет 5000 mAh, батерията с капацитет 30 000 mAh би трябвало - поне на хартия - да осигури почти две седмици живот на батерията. Следователно има голяма вероятност u/Downtown_Cranberry44 да притежава най-дълго издържащия смартфон в света.

Разбира се, това не е модификация от типа "Направи си сам", която бихме препоръчали да извършите сами у дома. Като начало изглежда, че батерията с капацитет 30 000 mAh е направила този конкретен Galaxy A32 5G почти неизползваем, добавяйки около един паунд (половин килограм) тегло и 3 см допълнителни размери към иначе тънкия и лек смартфон.

По-голямото притеснение обаче е свързано с безопасността. Захранващите блокове с такъв размер са по-склонни към изтичане и външни повреди; има причина да не можете да се качите на борда на самолет с батерии, по-големи от 27 000 mAh съгласно действащото законодателство на САЩ.

Следователно засега този вид експериментиране в домашни условия не е нищо повече от това - не очакваме Apple да добави огромни батерии към задната част на iPhone 15 например. Но подобни експерименти могат да ни помогнат да оценим колко много интелигентни инженерни решения се влагат в спретнатата опаковка на батериите с капацитет около 5000 mAh в съвременните смартфони.

Що се отнася до телефоните, които през 2023 г. предлагат най-дълго издържащите батерии, ще получите около 16 часа от Asus ROG Phone 6 и малко над 13 часа от наскоро пуснатите на пазара Samsung Galaxy S23 Ultra и iPhone 14 Pro Max.

Снимка: Unsplash

Виж още: Chrome смята, че може да направи чудеса с батерията на вашия MacBook