В този влошаващ се глобален икономически климат не е изненада, че търсенето на смартфони беше ниско през изминалия празничен сезон. Според компанията за пазарни проучвания IDC глобалните доставки на смартфони са се сринали през четвъртото тримесечие на 2022 г., като компаниите са доставили 300.3 милиона смартфона, което е спад от 18.3% на годишна база, отбелязвайки най-големия единичен спад в сравнение с останалите периоди.

Този спад беше част от по-широка тенденция на отслабено търсене и големи неизхарчени запаси, което накара доставчиците на смартфони да намалят драстично доставките. Общо 1.21 милиарда смартфона са били доставени през 2022 г., което представлява най-ниската обща годишна доставка от 2013 г. насам. Директорът по изследванията на IDC Набила Попал заяви, че опасенията за инфлацията може да отложат възстановяването на пазара на смартфони за края на 2023 г.

За Apple един от най-забележителните фактори, допринесли за този спад, беше серия от проблеми с веригата за доставки през декември. Най-големият завод за производство на iPhone - Джънджоу, Китай - претърпя огнище на Covid и работнически протести, което забави производството и затрудни компанията да се справи с празничното търсене. Въпреки тези предизвикателства обаче Apple запази позицията си на най-големия производител на смартфони, доставяйки 72.3 милиона iPhone през четвъртото тримесечие. Независимо от резултата той все още се реализира под формата на спад от 14.9% на годишна база.

Samsung, най-големият производител на Android, достави приблизително 10 милиона единици по-малко през четвъртото тримесечие на 2022 г., но пазарният дял на компанията нарасна от 18.8% през четвъртото тримесечие на 2021 г. до 19.4% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Китайската марка смартфони Xiaomi, която е на трето място, достави 33.2 милиона единици през четвъртото тримесечие - спад от 26.3% на годишна база. Това е най-големият спад сред първите пет играчи на смартфони, които включват и китайските производители на смартфони Oppo и Vivo.

С пускането на нови устройства от Samsung скоро ще бъде интересно да се види как ще се промени пазарът през 2023 г. IDC прогнозира, че 2023 г. ще бъде „година на предпазливост“, тъй като производителите на смартфони се стремят да избегнат „излишните запаси“. Някои експерти спекулират, че „щедрите оферти за размяна на старо за ново устройство с доплащане“ може да са начин за производителите да прокарат по-нови модели, тъй като клиентите сега държат своите смартфони по-дълго.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво да направим, ако устройството ни откаже да се зарежда?