Някои биха казали, че историята се повтаря: когато мобилните телефони започнаха да интересуват потребителите по цял свят, цените им често се превръщаха в повод за размисъл. В днешно време по-голяма част от смартфоните са достатъчно достъпни, но все пак невинаги сме готови да преминем към следващото устройство просто ей така. Дали защото сме инвестирали във флагман преди време, или просто сме се привързали към него, счупен екран или технически проблем може да е причината за много ядове. Ето защо, когато телефонът ни откаже да се зареди, първата ни реакция е да открием причината за това. Преди няколко години беше сравнително лесно - батериите на голяма част от устройствата бяха достъпни и понякога дори не беше необходима подмяна - трикът “извадете батерията и я поставете отново” вършеше чудеса. Но нещата към днешна дата са доста по-различни. Какво да проверим?  


Безжично зареждане 

Ако телефонът ви поддържа безжично зареждане, първата ви задача е да изпробвате по този начин дали проблемът е само в порта. Ако устройството ви няма проблем с батерията, идва ред на диагностиката. Въпреки че неработещ порт си е доста голям проблем, все пак е по-малкото “зло” - в сравнение с напълно нефункциониращ телефон.

 
Повечето “счупени” портове не са такива

 
Независимо дали говорим за телефон, портативна конзола или преносим компютър, първото нещо, което трябва да проверим, е дали портът за зареждане не е просто “възпрепятстван” - всички устройства постоянно взаимодействат с прах, предмети и ежедневно преживяват какво ли не. Първият издайнически знак, че околната сред оказва своето въздействие (и ние не правим нищо особено да я спрем), е, че при зареждане вече липсва “захватът” - т.е. зарядното ви остава малко по-разхлабено. Всъщност същото правило се отнася и за USB-C порта, както и този за слушалки.


Почистете с внимание 


Както може би се досещате, следващата стъпка е да почистите въпросния порт. Но трябва да бъдете много внимателни точно заради щифтовете, които позволяват връзката между кабела и вашето устройство. Ако подходите прибързано, можете да ги повредите и да - тогава ще имате наистина счупен порт. Специалистите ви съветват да не разчитате на метал (колкото и изкушаващо да изглежда предложението), а да изпробвате с леко заострен инструмент - като например дървена клечка. Както вече споменахме, старайте се да не задълбочите проблема, а ако се съмнявате, че все пак има нещо останало - довършете процедурата с малко сгъстен въздух предназначен за почистване на устройства.  
Разбира се, няма да навреди и един рестарт, но ако проблемът продължава, може би е време да се доверите на специалистите по поправки. Или пък на ревютата ни за нови смартфони - защото нищо не е вечно.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Първият напълно безжичен OLED телевизор няма дори захранващ кабел