В родината на Ferrari - Италия, в град Маранело, се проведе тематичен конкурс - Ferrari World Design Contest 2011. В него участваха 50 дизайнерски школи от цял свят. Задачата на дизайнерите беше следната - да бъде проектирано Ferrari, предназначено за човека от третото хилядолетие. Супер кола с дизайн, отразяващ социалните промени и техническите иновации. При това - без да бъде жертван по никакъв начин уникалният и типичен стил на Ferrari.

За периода от ноември 2010 г. до февруари 2011 г. са били предадени общо 400 проекта. От тях журито пресяло първоначално седем, а след това три най-добри предложения. Ето ги и тях - заедно с мястото, заемано от тях в края на конкурса.

 

Eternita - първо място

Автори на проекта са Ким Чонг Чжу, Ан Дре и Ли Сансе от университета Hongik в Сеул, Южна Корея. Прототипът разполага с два двигателя - бензинов и електрически. Корпусът на колата е покрит с въглеродни влакна с литиево покритие. Според създателите на автомобила това ще позволи на модела да генерира статично електричество по време на движение, което би трябвало да намали разходът на гориво.

 

 

Xezri - второ място

Автор на проекта е азърбайджанецът Самир Садихов от турското студио Istituto Europeo di Design. Той предлага интересно решение - за да не се загубят обтекаемите форми и аеродинамичните качества на колата, да се постави антикрило на покрива. Самир предвижда антикрилото да се повдига автоматично, ако скоростта на автомобила превишава 200 километра в час.

 

 

Cavallo Bianco - трето място

Съвместен проект на англичанина Хенри Клок и китаеца Ки Хайтао от Лондонския колеж по изкуствата. Създателите на автомобила го позиционират като супер кола за управление в зимни условия, по замразени водни пространства и за пътувания до ски курорти. Създателите на Cava

llo Bianco са на мнение, че моделът ще е много подходящ за руския и китайския пазар. Автомобилът се придвижва с биоетанол и електричество.

 

 

Тагове: