Мистерията какво се е случило с изгубен континент, който сякаш е изчезнал преди 155 милиона години, може би най-накрая е разгадана, след като учени откриха следи от него и проследиха стъпките му.

Оказва се, че изгубеният континент, известен като Арголанд, се е отделил от Западна Австралия. Той се е разпаднал, тъй като тектоничните сили са разтеглили земната маса и са я откъснали от останалата част на континента, след което са я разпръснали из Югоизточна Азия, установи ново проучване.

Изследователите отдавна знаят, че земната маса се е откъснала от Австралия преди 155 млн. години благодарение на следите, оставени в геологията на дълбок океански басейн, известен като Абисалската равнина Арго край северозападното крайбрежие на страната.

Но за разлика от Индия, която се е откъснала от древния суперконтинент Гондвана преди 120 млн. години и днес все още представлява непокътната земна маса, Арголанд се е разпаднал на части. И досега учените си блъскаха главите къде са се озовали тези континентални фрагменти.

"Знаехме, че трябва да е някъде на север от Австралия, така че очаквахме да го намерим в Югоизточна Азия", казва пред Live Science водещият автор на изследването Елдерт Адвокаат, изследовател от катедрата по науки за Земята в Университета в Утрехт, Нидерландия.

В новото изследване, публикувано в списание Gondwana Research, Адвокаат и колегите му реконструират пътя на откъснатия континент. Изследователите откриват фрагменти от древни земи, разпръснати из Индонезия и Мианмар, но когато се опитват да реконструират Арголанд от тези фрагменти, "нищо не пасва", казва той.

След това екипът работи в обратна посока, събирайки доказателства в Югоизточна Азия, за да проследи пътуването на Арголанд на север. Сред разпръснатите фрагменти от древна земя те откриват останки от малки океани, датиращи отпреди около 200 милиона години. Тези океани вероятно са се образували, когато тектоничните сили са разтягали и разпуквали Арголанд, преди земната маса да се откъсне с дължина 3100 мили (5000 км) - казва Адвокаат.

"Процесът продължава 50 - 60 милиона години и преди около 155 милиона години целият този колаж от континенти с ленти и океани започва да се носи към Югоизточна Азия", казва той. "Ние не сме загубили континент, просто той вече е бил много разширен и фрагментиран ансамбъл."

За да отразят това, Адвокаат и колегите му наричат Арголанд "Аргопелаго". Възстановената от тях история на континента може да хвърли светлина върху климата в региона в миналото, който би се охладил, когато между парчетата Арголанд са се образували океани.

Когато фрагменти от Арголанд се сблъскват със сушата в Югоизточна Азия, те оформят и богатото биоразнообразие, което виждаме днес. Това би могло да помогне да се обясни неравномерното разпределение на видовете по протежение на невидимата бариера, която минава през Индонезия, добави Адвокаат.

Като цяло сглобяването на Арголанд е "трамплин за нови изследвания".

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Китайски тайконавти отглеждат зеленчуци в орбита с цел усвояване на Дълбокия космос