Вашата скъпоценна котка не може да се движи така грациозно, както преди? Тогава учени от Калифорния биха искали да чуят мнението ви. Те искат да интервюират собственици на котки с хронични проблеми с придвижването или артрит с надеждата да намерят най-добрия начин за справяне с техните специфични здравословни нужди. 
Проучването се провежда от учени от Лабораторията по епидемиология на хуманното отношение към животните към Калифорнийския университет в Дейвис. През последните години те провеждат проучвания сред собственици на домашни любимци на различни теми - от това как да направим по-привлекателни посещенията при ветеринар от разстояние до радостите и предизвикателствата на това да притежаваш две котки. 
Проблемите с подвижността и ставите могат да бъдат често срещан хроничен проблем за здравето на котките, особено с напредването на възрастта. Тези увреждания могат не само да забавят движението им, но и да направят рутинни действия като "ежедневния тоалет" болезнени, което може да бъде разочароващо и объркващо както за котките, така и за техните собственици. Понякога собствениците дори може да не знаят, че нещо не е наред с котките им, тъй като те често умеят да прикриват здравословните си проблеми (в дивата природа видимото заболяване може да привлече вниманието на хищниците). Тогава котките могат да страдат ненужно или да се влошат, особено, като се има предвид, че те по-рядко посещават ветеринарни лекари в сравнение с кучетата като цяло. 


Така че в рамките на последното си проучване екипът от Калифорнийския университет в Дейвис планира да провери дали дистанционните посещения при ветеринар могат да бъдат от полза за тези по-малко енергични котки и да подобрят цялостната грижа за тях. 
"Целта на това изследване е да разберем по-добре как телемедицината влияе върху домашното лечение на котки с хронични здравословни състояния", коментира Грейс Бун, щатен изследовател в лабораторията.  

Снимки: Unsplash

Виж още: CatGPT е най-добрата употреба на AI досега