За първи път по време на шампионата Уимбълдън ще се използва коментар с изкуствен интелект.

Технологичните гиганти от IBM ще предоставят субтитри и звук, генерирани от изкуствен интелект, в триминутните си видеоклипове с най-интересните моменти за мачовете от SW19 в приложението и уебсайта на Уимбълдън, съобщава The Sun.

При условие че има съгласие, е възможно да се възпроизведе и гласът на някоя от най-големите звезди - като трикратния победител Джон Макенроу - и да се използва като част от саундтрака на кадрите.

Би Би Си използва изцяло човешки екип за комуникация за 14-дневното събитие, което започва в понеделник, 3 юли, но отказва да обсъжда бъдещи планове, включващи изкуствен интелект.

"Използваме генериран глас. Това не е истински глас. Той не е базиран на конкретен човек", казва Кевин Фарар, ръководител на спортните партньорства на IBM.

"Коментарът се генерира на базата на статистически данни, форхенд, бекхенд и др. Имахме специалисти по тенис в екипа, така че се възползвахме от тях по отношение на езика, който ще използва. Той не е базиран на отделния човек и неговия стил."

"В бъдеще може да се види, че ще можете да го обучавате на различни стилове, езици, гласове. Така че това е стъпка по този път. Виждам, че изкуственият интелект до голяма степен допълва човешкия фактор."

"Не можеш да замениш Джон Макенроу, който коментира, човешкият елемент винаги трябва да присъства. Става дума за допълване разширяване."

"За Уимбълдън става въпрос за осигуряване на коментар в бъдеще за мачовете, които в момента нямат човешки коментар - мачовете за възрастни, юноши, инвалидни колички."

"Така че във всички случаи става въпрос за допълване на човешкия елемент, а не за заместването му."

Снимка: Unsplash

Виж още: Пол Маккартни използва изкуствен интелект, за да създаде последната песен на "Бийтълс"