Векове наред някои въпроси не могат да получат своите категорични отговори и един от тях е дали консумацията на алкохол има все пак някакви ползи за човешкия организъм. Според ново проучване това твърдение е напълно погрешно и предишни изследвания, които са установили положителен ефект, може да не са отчели фактори като по-лошото здраве на някои от участниците. Хроничната и постоянна консумация на алкохол отдавна се свързва със здравословни проблеми - от ранна деменция до рак на черния дроб. В същото време продължава дебатът относно рисковете за здравето и възможните ползи от умерения им вариант. Някои изследвания показват, че лекото до умерено пиене може да предпази от ранна смърт или сърдечни заболявания. Напоследък обаче консенсусът като че ли се обръща срещу това заключение. Според проучване от миналата година се наблюдава повишен риск от сърдечносъдови заболявания при всички нива на консумация на алкохол. Друго проучване установява връзка между дори умереното пиене и намаляването на обема на мозъка.

Новото изследване, публикувано в края на миналата седмица в JAMA Network Open, е проведено от учени в Канада и Обединеното кралство. То е актуализация на по-ранен преглед на същата група, публикуван през 2016 г., и разглежда данни от проучвания до юли 2021 г.

Като цяло те са прегледали над 100 проучвания, в които са анализирани рискът от смъртност при консумацията на алкохол, в които общо са участвали близо 5 милиона души. Забележително е, че те също така са се опитали да коригират факторите, които биха могли да повлияят на резултатите от предишните проучвания. Известно е например, че много хора, които понастоящем се въздържат от алкохол, са спрели да пият, защото са в по-лошо здравословно състояние или може би дори заради развиване на алкохолна зависимост - явление, наречено "ефект на болния отказващ се". Включването на тези отказали се от алкохола индивиди в една и съща група с въздържателите през целия живот и последващото им сравняване с леките и умерените консумиращи може да изкриви анализа по начин, който да направи алкохола по-здравословен, отколкото е в действителност.

Както се очакваше, по-тежката консумация на алкохол (средно повече от три питиета на ден) е свързано със значително по-висок риск от ранна смърт. Но в коригирания модел на екипа не се наблюдава статистически значим ефект върху смъртността - нито добър, нито лош, - свързан с лекото или умереното пиене. Жените като цяло също се оказаха в по-лошо положение, тъй като при тях по-високият риск от смърт започваше при по-ниски нива на консумация на алкохол, отколкото при мъжете.

Авторите на проучването твърдят, че оттук нататък като базова група за сравнение при бъдещи изследвания, свързани с алкохола, трябва да се използват хората, които пият от време на време, като се има предвид колко трудно може да се отчете ефектът на болния отказващ алкохола и други отклонения.

По оценки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията алкохолът вече е виновен за един на всеки осем смъртни случая на американци на възраст между 20 и 65 години годишно или за близо 90 000 смъртни случая годишно. Други изследвания установяват, че на годишна база всеки пети американец е пострадал от пиянството на друг човек.

Снимки: Unsplash

Виж още: Слабата консумация на алкохол отваря дупка в бюджета за 17 милиарда долара