С вчерашна дата се навършиха 40 години от пускането в продажба на едно от най-култовите и комерсиално успешни устройства за всички времена - Walkman на японците от Sony.

Дебютният модел носеше името Walkman TPS-L2 и на практика представляваше първият портативен музикален плейър, който направи истинска революция, що се отнася до консумацията на музикално съдържание през 1979 година. До 2009 година Sony продава скромните 390 милиона Walkman устройства.

Портативните радиоапарати бяха налични и през 1979 година, но Walkman-ът на Sony направи музикалното преживяване лично и строго персонализирано, въвеждайки изцяло нова ера, съставена от потребители, които слушат музика далеч от дома.

Прочети още: Sony настъпва газта. Xperia 2 ще бъде есенен флагман (СНИМКИ)

40 години по-късно Walkman-ите не са особено популярни (извън използването им в популярни ленти (Guardians of the Galaxy) и игри (MGS V), но на практика продуктът на Sony е първоизточникът, от който черпят вдъхновение всички музикални портативни плейъри. Понастоящем рядко използваме аудио касети или CD-та, но почти всяко портативно устройство, което носим в себе си, може да възпроизвежда музика в различни формати.

Любопитен факт е, че първите Walkman-и са предлагали два 3.5mm жака за слушалки, за да могат двама музикални ценители едновременно да се наслаждават на любимата си музика.

Към днешна дата Sony все още продава устройства под бранда Walkman, но въпросните се предлагат на изключително високи цени и са насочени основно към модерните аудиофили предвид качество, което притежават.

За да чества 40-годишнината от мегапопулярното си устройство, Sony разпространи и видео:

Тагове: