Колко пъти трябва да кажем, че обичаме лятото и че то е най-чаканото време от годината? Но с всяка изминала година този сезон започва да злоупотребява с нашата безрезервна любов и да ни поднася предизвикателство след предизвикателство. Освен пожарите, възникнали в много точки от земното кълбо, екстремно високите температури във Великобритания повлияха и върху инфраструктурата. Лондонското летище Лутън трябваше да спре за кратко заминаващите и пристигащите полети в понеделник, след като жегата причини повдигане на „малък участък“ от пистата, според туит, публикуван в акаунта на летището. Освен това според CNBC Кралските военновъздушни сили не са могли да използват своята станция Brize Norton в Оксфордшър. Други видове транспорт също са засегнати. Network Rail предупреждава жителите на страната да пътуват с влак само ако наистина е необходимо, и забави и отмени услугата за някои линии. Компанията също публикува в Twitter, че инженерите в Шотландия трябва да инсталират оборудване, за да се уверят, че електрическите линии, отговорни за захранването на влаковете, няма да поддадат на жегата. Миналата година също имаше подобни проблеми, когато пистите в Брайз Нортън се стопиха, а експертите казват, че Обединеното кралство ще трябва да се адаптира към бъдеще, в което този вид гореща вълна е много по-често срещана.

Подобни проблеми изпитаха и сървърите на Google Cloud и Oracle, разположени в Обединеното кралство, които се бориха с прекъсвания, свързани с охлаждането при такива екстремни температури. На своята страница за състояние на Google Cloud Google отбелязва, че е претърпял „проблем, свързан с охлаждането“ в един от базираните в Обединеното кралство центрове за данни. „Това причини частичен отказ на капацитета в тази зона, което доведе до прекратяване на VM [виртуална машина] и загуба на машини за малък набор от нашите клиенти“, заявява Google. Компанията добавя, че също е „изключила“ някои от своите машини, за да предотврати по-нататъшни щети. 
Според Bleeping Computer Oracle са публикували подобно съобщение за клиентите на своята страница, но директно цитира „несезонни температури“ в Обединеното кралство като причина за прекъсването. 
Природата явно ни дава знак да си дадем „време за почивка“, но явно ние категорично отказваме това да се случи.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Време е за полет с ферибот