Европейският съюз и неговите държави членки временно се споразумяха за нови крипто регулации, които имат за цел да защитят потребителите и доставчиците на услуги, съобщи Европейският парламент. Наречен MiCA (пазари на крипто активи), регламентът е предназначен да предпазва от неща като измами, престъпна дейност, въздействие върху климата и други.

„В Дивия запад на крипто света MiCA ще бъде глобален установител на стандарти“, каза германският евродепутат Стефан Бергер в изявление. „MiCA ще осигури хармонизиран пазар, ще осигури правна сигурност за емитентите на криптоактиви, ще гарантира равни условия за доставчиците на услуги и ще гарантира високи стандарти за защита на потребителите.“

Нова правна рамка е предназначена да защити пазарната интеграция чрез регулиране на публичните крипто предложения. Основна разпоредба е свързана със създаването на публичен регистър, администриран от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) за справяне с опасенията за пране на пари. Големите доставчици на услуги за криптоактиви също ще трябва да разкрият потреблението на енергия и да декларират данни за въздействието върху околната среда и климата на своя национален орган, който от своя страна ще информира ESMA.

Законът обхваща криптовалути като биткойн и етер, но NFT (незаменяеми токени), включително „билети за кино, цифрови колекционерски предмети от марки дрехи или дигитални артикули в компютърни игри“, ще бъдат освободени. Те обаче по-късно могат да бъдат прекласифицирани като финансови инструменти или крипто активи, предмет на MiCA, съгласно правилата.

Законът засега е временен, като все още се обсъждат ключови подробности като дали доставчиците на крипто услуги ще трябва да бъдат разположени в ЕС, пише Bloomberg. По-ранната версия на проекта, предложена за първи път през 2020 г., включваше разпоредба за забрана на биткойни и други криптовалути, които използват енергоемки процеси за добив. Впоследствие обаче те бяха премахнати след оплаквания от индустрията.

Новините идват на фона на лошото представяне на крипто, със срива на TerraUSD и други токени, замразяването на тегленията при Celsius и общ спад на пазара. САЩ все още не са въвели собствените си правила за крипто делата, но американските сенатори наскоро представиха двупартиен законопроект, предназначен да направи точно това.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?