На виртуално Unbox & Discover събитие Samsung Electronics Co., Ltd. представи своите Neo QLED 8K телевизори за 2022 г., както и саундбар системи, аксесоари и инициативи за устойчивост. С тази нова линия устройства Samsung предефинира ролята на телевизора, като създава екрани с впечатляващ дизайн и авангардни технологии, които предлагат много повече от забавление. Тазгодишните продукти и функции издигат телевизора до нови висоти, като го позиционират в центъра на потребителското изживяване – единен хъб за игра, свързване, работа и други.

„Фокусирани сме върху създаването на гладко и пълноценно изживяване с всички наши продукти, което позволява на потребителите да се насладят на всичките им технологични предимства. Линията Neo QLED 8K телевизори за 2022 г. е създадена да отговори на всички нужди, интереси и увлечения на нашите потребители, а иновациите в гамата са вдъхновени от техните изживявания“, каза Jong-Hee(JH) Han, заместник-председател, главен изпълнителен директор и ръководител на отдела DX (Device eXperience) на Samsung Electronics. „Neo QLED 8K разполагат със силата да отключат нови изживявания, което ги поставя в центъра на всеки дом.“

Портфолиото на Samsung за 2022 г. стъпва върху концепцията „Екрани навсякъде, екрани за всички“, в която телевизорът е поставен в центъра на дома и ежедневието на потребителите. В съответствие с тази визия Samsung създаде устройства, които се свързват безпроблемно, за да осигурят подобрени възможности за персонализация и свързаност, гарантирайки, че може да предложи екрани, подходящи за всеки повод и начин на живот. В исторически план телевизорите и екраните се свързват главно с „гледане“, но Neo QLED 8K има за цел да промени това чрез разширяване на потребителското изживяване.

Neo QLED 8K: най-доброто става още по-добро

Neo QLED 8K моделите за 2022 г. са подобрени така, че да пренесат изживяването на голям екран на друго ниво. В основата на това е невронният 8К квантов процесор (Neural Quantum Processor 8K). Най-новият процесор има 20 независими базирани на изкуствен интелект невронни мрежи, всяка от които анализира характеристиките на съдържанието и качеството на картината за оптимално гледане, независимо от източника.

Невронният 8К квантов процесор захранва и ново технологично въведение – Real Depth Enhancer. Тази технология сканира екрана и увеличава контраста спрямо фона, като подобрява изображението на обекта, но запазва фона необработен. Тя работи подобно на начина, по който човешките очи възприемат изображенията в реалния живот, така че обектът на екрана да се откроява на фона.

Процесорът, в комбинация с мощните Quantum Mini LED диоди създава прецизна и контролирана светлина, така че светлите зони остават ярки, а тъмното пространство около тях остава тъмно – функция, наречена Shape Adaptive Light Control. Например пълната луна ще остане ярка на фона на черното нощно небе.

Всъщност всички нови QLED модели телевизори за 2022 г. на Samsung получиха първия в света сертификат за дисплей Pantone Validated от Pantone, глобален авторитет в областта на цветовете и създатели на системата за цветово съответствие на Pantone (PMS). Това означава, че моделите възпроизвеждат автентично над 2000 цвята, както и новодобавените 110 нюанса на тона на кожата, намиращи се в насоките на Pantone. Освен това тези ярки цветове стават комфортни за гледане с новия режим EyeComfort. Функцията използва AI технология за автоматично регулиране на яркостта и цветната температура на екрана въз основа на това, колко светло или тъмно е в помещението, комбинирано с информацията за залеза/изгрева за оптимално изживяване при гледане.

Завладяващ Dolby Atmos звук с интелигентни функции

За наистина „всепоглъщащо“ изживяване телевизорите и екраните се нуждаят от мощен и нюансиран звук, който да съответства на наситените цветове и ясните детайли. Изкуственият интелект на невронния 8К квантов процесор анализира картината в реално време, така че функцията Адаптивен звук да може да проследява и да превключва между различните високоговорители, за да съответства точно на движението на екрана.

В QN900B, водещия Neo QLED 8K модел, всички звуци идват от 90W 6.2.4-канална аудио система, включваща новите горни високоговорители Dolby Atmos с Object Tracking Sound Pro. Тази технология е приложена и за гласово разпознаване с Voice Tracking Sound, така че звуковите и гласовите ефекти наистина да следват движението по екрана.

Samsung също така въвежда Wireless Dolby Atmos в своите Neo QLED 4K и 8K телевизори – това означава кристалночисто качество на звука без натрупване на HDMI кабели. Wireless Dolby Atmos ще бъде част и от новия ултра тънък саундбар на Samsung за 2022 г., предназначен за завладяващо и естетически издържано като подредба на устройствата аудио изживяване.

Изживей всичко с твоя екран

За да гарантира, че изживяването е възможно най-гладко и пълноценно, гамата за 2022 г. е оборудвана с нови, по-интелигентни функции и потребителски интерфейс, които позволяват телевизорите и екраните на Samsung да се превърнат в център на дома за гледане на съдържание, управление на устройства, игра на игри, тренировки и други.

Нов Smart Hub: Тази година Samsung също представи и Smart Hub, своя нов потребителски интерфейс, захранван от Tizen. Изцяло новият Samsung Smart Hub събира всеки аспект от интелигентното изживяване на един лесен за навигация начален екран. Новият раздел класифицира функции, настройки и съдържание в три категории за гладко потребителско изживяване: Media, Gaming Hub и Ambient.

Media: Медийният екран организира опциите за забавление на потребителите – включително видео при поискване, стрийминг и Samsung TV Plus със 190+ безплатни канала – и запомня предпочитанията на потребителите с помощта на машинно обучение, за да прави подходящи препоръки във всички платформи и услуги.

Gaming Hub: Gaming Hub е нова платформа за откриване на стрийминг игри, която свързва хардуер и софтуер, за да осигури пълноценно изживяване при игра. Не се изисква изтегляне, не е необходимо място за съхранение. Samsung също така обяви партньорства с водещи услуги за стрийминг на игри – NVIDIA GeForce NOW, Stadia™ и Utomik и още партньорства, които предстоят, за да донесат своите колекции от игри в Gaming Hub. Новата платформа ще бъде налична по-късно тази година за избрани модели Samsung Smart телевизори за 2022 г.

Ambient: Ambient режимът на екрана подобрява естетиката на дома, независимо дали това означава синхронизирането му със заобикалящия го декор или изтъкването му с помощта на привличащо вниманието изкуство.

Gaming изживяване: В допълнение към изцяло новия Gaming Hub гамата за 2022 г. идва със спецификации и функции, които са създадени за най-доброто изживяване при игра. Те включват четири порта, поддържащи HDMI 2.1, Motion Xcelerator Turbo Pro 4K 144Hz игри, Super Ultrawide GameView и Game Bar, които правят гейминга по-ефективен, по-бърз и по-достъпен. С това невероятно качество на картината и подобрения в настройките игрите ще бъдат по-реалистични и вълнуващи от всякога. Освен това Samsung ще представи в близко бъдеще ексклузивна гама от 43“ и 50“ телевизори за гейминг.

Samsung Health: Samsung Health предлага не само голямо разнообразие от тренировки и  класове за личностно усъвършенстване и благополучие, но и различни начини за проследяване на напредъка на всеки един потребител и рутинни процедури. Потребителите могат лесно да проследяват своят фитнес напредък и дейности на своя телевизор и безпроблемно да ги синхронизират с други устройства, като серията Galaxy Watch4, за да проследяват резултатите си в реално време на екрана.

SmartThings: SmartThings на Samsung е ключов елемент от свързаното изживяване. Със SmartThings екранът се превръща в център за удобно управление на други домашни устройства от една точка. Тази функция, включена в телевизорите на Samsung, използва предимствата на големия екран, за да помогне на потребителите да откриват, преглеждат и контролират устройства с един поглед.

NFT платформа: Ново през 2022 г. е NFT платформата на Samsung, която си партнира с лидера в индустрията Nifty Gateway. Ambient режимът в Neo QLED и QLED моделите за 2022 г. ще предложи на потребителите единна NFT платформа за разглеждане и показване на NFT цифрови изкуства – един нов начин за събиране и представяне на произведения на изкуството.

Устойчивост във всичко с концепцията Going Green

Samsung неизменно мисли и следи за това, как производственият процес и използването на продукти влияят върху околната среда на Земята, търсейки начини да намали своя отпечатък и да изгради по-добро бъдеще за планетата.

Eко опаковки: Samsung подобрява своята екологична опаковка с 90% по-малко мастило, като същевременно премахва скобите по време на производството. И двете подобрения намаляват отпадъците и улесняват впоследствие обработката в центровете за рециклиране.

SolarCell Remote: Дистанционното SolarCell също получи подобрения за 2022 г. То е с 88% по-ефективно от предишните модели за 2020 г. Вече може да работи напълно без батерии и може да се зарежда чрез 2.4 GHz радиочестотно „събиране“ на излишна енергия, излъчвана от Wi-Fi рутери.

Рециклирани материали: Моделите телевизори, монитори, цифрови екрани и устройства за дистанционни управление на Samsung за 2022 г. използват рециклирана смола/рециклирани полимери. По-специално мониторите с висока разделителна способност използват рециклирани полимери от събрана в океана пластмаса, които иначе биха се превърнали в опасни морски отпадъци.

Сертификат от Carbon Trust: Neo QLED 8K/4K моделите на Samsung получиха сертификат „Намаляване на CO2“ от Carbon Trust, което показва, че въглеродният отпечатък за Neo QLED гамата намалява с всяка изминала година.

Персонализация с помощта на различни аксесоари

Всеки потребител има свой уникален вкус, нужди и предпочитания, когато става въпрос за телевизори, затова Samsung създаде нови аксесоари за своите телевизори през 2022 г., които дават възможност за изцяло нови телевизионни изживявания.

Slim Fit монтаж на стената: За тези, които искат да монтират екрана си на стена, Slim Fit Wall Mount позволява телевизора да легне плътно по стената, като същевременно предлага завъртане нагоре, надолу и настрани за перфектния ъгъл, независимо къде седи зрителят.

Studio Stand: В случай че поставката за телевизор е предпочитана, Studio Stand предлага уникален, елегантен и артистичен начин за показване на Neo QLED 8K.

Автоматично завъртане: Новият аксесоар пренася възможностите за въртене на The Sero в Neo QLED 8K моделите. Автоматичното завъртане предлага мобилно изживяване на голям екран, портретно изкуство на цял екран и изживяване с MultiView за нов изглед. Може да се използва като стойка или за монтаж на стена, така че независимо от модела целият екран е пълен, за да се оптимизира изживяването при гледане.

За да поръчате предварително или за повече информация относно телевизионните продукти моля, посетете сайта на Samsung. 

Снимки: Samsung