Volkswagen Group смени изпълнителния си директор. Досегашният главен човек в компанията Матиас Мюлер отстъпва поста си на Херберт Дийс. Дийс е инженер, който идва във VW Group от BMW, където последно е бил директор по развитието. Бил е отговорен за i3, i8, а също и за конвенционалните коли. Изглежда, че фокусът на Volkswagen към електрическите коли ще има сериозна основа.

Херберт Дийс се готвеше да бъде изпълнителен директор на BMW, но в крайна сметка се озова при конкуренцията. Дийс работи за VW Group от лятото на 2015 година. Точно по това време Мюлер става директор на компанията, малко след скандала с вредните емисии на дизеловите им двигатели под ръководството на Мартин Винтеркорн. Ролята на Мюлер беше да стабилизира компанията, с което той се справи отлично. Освен това успя да даде летящ старт на стратегията с електромобилите. Вече има десетки модели в гамата на Volkswagen, които се задвижват от електричество. Ролята на Дийс ще е да продължи този грандиозен проект.

Херберт Дийс - новият изпълнителен директор на VW Group

В същото време новият директор на компанията трябва да убеди света, че VW Group наистина може да произвежда чисти дизелови двигатели. Докато електромобилите са напълно готови да застанат начело на продуктовата линия, дизеловите коли остават основна част от портфолиото на VW Group.

Задачите на Херберт Дийс не приключват с това. Той застава начело на отдела по развитие и дигитализация на автомобилите. Той казва, че VW няма право на грешка в толкова бързоразвиващата се част от тази индустрия. Също така съкращаването на разходите ще е от въпросите, по които новият директор ще мисли. Говори се, че скоро компанията ще продаде подразделението си за товарни автомобили с цел трупане на капитал.

Въпреки всички сътресения VW Group се справя повече от добре в последните години. Печалбите на компанията растат, а и се оказват достатъчно да покрият разходите за глоби и върнати автомобили около скандала с дизеловите двигатели. Не само това, сега VW Group изглежда калена и готова за бъдещето.

Тагове: