В последните седмици виждаме доста концептуални автомобили с електрифицирано задвижване от Volkswagen, както и от другите марки, членове на VW Group. С т.нар. проект “Roadmap E” VW добавя 80 нови електрифицирани модела чрез всичките си дъщерни компании като Audi, Porsche и други.

Сега VW Group доказа, че намеренията ѝ са сериозни и няма да останат на ниво концептуални модели. Това стана ясно от факта, че концернът вече има договори с производители на батерии за Европа и Китай. Съвсем скоро ще има договорка и за пазара в Северна Америка. Договорите са на стойност около 20 милиарда евро.

Недостигът на продукция от батерии се оказа основен фактор за опропастяването на много проекти за електрически автомобили. Например мегазаводът на Tesla, започнал производството на батерии през миналата година, има за цел да увеличи продукцията си до 35 GWh годишно. Това е единственият начин да бъде задоволена нуждата от батерии за Tesla Model 3.

VW Group планира да произвежда три милиона електрифицирани автомобила годишно до 2025 година. Вече има осем електрифицирани автомобила в гамата на компанията и дъщерните ѝ фирми. Девет нови модела, три от които изцяло електрически, ще бъдат въведени в продажба още през 2018 година.