Ако има едно име, което се е превърнало в синоним на безопасност и повишено внимание в света на автомобилите, това е Volvo. Но едва ли ще се изненадате, когато разберете, че шведският производител на автомобили ще играе водеща роля за извеждането на самостоятелно шофиращите се коли по обществените пътища, с пътна карта, която е с няколко години по-агресивна от преките си конкуренти.

Volvo тази седмица обяви партньорство с шведските власти, за започване на пробен пуск на своите автоботове (самостоятелно шофиращи се на коли), в Гьотеборг. Проектът е наречен Drive Me и в него ще вземат участие 100 автомобила, които ще бъдат раздадени на специално подбрани шофьори. Те ще дават лични коментари и диагностична информация за развитието на Volvo при автономни превозни средства.

Показателно е, че проектът Drive Me ще обхване всеки аспект от трафика, от задръстванията по улиците, през централните части на градовете и дори до магистралите, за да успеят да се тестват колите във всички пътни сценарии.

Тестовете са вече в ход и Volvo изпробва полу-автономни системи, които все още се нуждаят от някакъв надзор на шофьора, но през 2014г. ще бъде въведен нов потребителски интерфейс и „облачна“ функционалност преди пълното внедряване през 2017г.


А знаете ли, че Volvo създаде нов, революционен материал за автомобилите?