Преди няколко седмици в интернет пространството се завъртяха едни доста прилични изображения на папа Франциск, за които обаче бързо стана ясно, че са генерирани с AI. Малко след това се състоя и първата в историята проповед, генерирана от изкуствен интелект, която беше изнесена пред посетителите на църквата "Свети Павел" в баварския град Фюрт. Отчитайки колко мощна е тази технология, Ватиканът, в партньорство с университета Санта Клара, създаде ITEC (Институт за технологии, етика и култура). Първата им задача е да изготвят Наръчник на ITEC, който да помогне за избягването на апокалипсис, предизвикан от изкуствен интелект.

Въпреки че може да не е очевидно веднага, Негово Светейшество и неговите колеги са подходящи да предложат своята гледна точка за изкуствения интелект. Отец Брендън Макгуайър, който служи като пастор на енория "Свети Симон" в Лос Алтос и съветва ITEC, смята, че тази инициатива съвпада с дългогодишните интереси на църквата. Той твърди, че Ватиканът притежава изключителна способност да свиква влиятелни личности за смислени дискусии. "Папата винаги е имал широк поглед върху света и човечеството и смята, че технологиите са нещо добро. Но докато ги развиваме, идва време да зададем по-дълбоките въпроси", каза отец Брендън, докато разговаряше с Gizmodo. "Ръководители на технологични компании от цялата Силициева долина от години идват при мен и казват: "Трябва да ни помогнете, на хоризонта има много неща, а ние не сме готови". Идеята беше да използваме събирателната сила на Ватикана, за да съберем на едно място ръководители от целия свят".

Наръчникът на ITEC, озаглавен Ethics in the Age of Disruptive Technologies: An Operational Roadmap е съвместна работа на папа Франциск от Ватикана и Центъра за приложна етика "Маркула" към Университета Санта Клара. Докато много експерти и учени се фокусират върху регулаторните подходи към етиката на изкуствения интелект, наръчникът на ITEC възприема различна стратегия. Вместо да чака правителствени регулации, той има за цел да даде възможност на хората в технологичните компании, които вече се борят със сложните етични дилеми, породени от ИИ. Наръчникът въвежда основен принцип, около който компаниите да изграждат своите ценности: "Да гарантираме, че действията ни са за общото благо на човечеството и околната среда". Въпреки че този принцип може да изглежда широк, наръчникът на ITEC предлага систематично разбиване на този водещ принцип на седем конкретни насоки. Тези насоки, включително "Зачитане на човешкото достойнство и права" и "Насърчаване на прозрачността и обяснимостта", са допълнително разчленени на 46 изпълними стъпки, допълнени с определения, примери и стратегии за прилагане.

Ватиканът вижда в това възможност да предостави своите насоки... не непременно за ИИ, а за това как хората използват и развиват ИИ. За щастие Ватиканът и неговият лидер, папата, винаги са били символ на насоки, особено в такива несигурни времена. "Основните предпазни огради са абсолютно необходими и държавите и правителствата ще ги приложат навреме", казва отец Брендън. "Но тази книга играе значителна роля за ускоряване на подхода към проектирането и прилагането от страна на потребителите. Именно там се опитваме да дадем възможност на компаниите да изпълнят необходимите стандарти далеч преди времето."

Снимки: Unsplash

Виж още: AI погна и папата, той пък даде благословията си, но с уговорка да бъдем внимателни