В условията на екстремни метеорологични явления, които редовно поразяват крайбрежните ни градове и изпепеляват селските и горски райони, Google в своето великодушие разработи нов набор от онлайн инструменти, които държавните служители и обществените власти могат да използват в усилията си да предотвратят катастрофата, предизвикана от изменението на климата.

Google вече изпраща предупреждения за екстремни метеорологични условия на потребителите в засегнатите места, като предоставя полезна и лесна за разбиране информация за събитието чрез страницата за търсене - независимо дали става въпрос за предупреждение за зимна буря, наводнения, торнадо или друго явление. Сега компанията добави към този списък и предупрежденията за екстремни горещини. При търсене на подробности за събитието в Google ще получите информация за всичко - от прогнозираните начална и крайна дата на горещата вълна до медицинските проблеми, за които трябва да внимавате по време на нея, и начините за смекчаване на въздействието им.

Компанията си партнира с Глобалната мрежа за здравна информация за горещините (GHHIN), за да гарантира, че предоставената информация е точна и приложима.

Ето защо Google разработи Tree Canopy: функция в приложението Environmental Insights Explorer на компанията, която "комбинира изкуствен интелект и въздушни снимки, така че градовете да могат да разберат текущото покритие с дървета и да планират по-добре инициативите за градско лесовъдство", според съобщението от сряда.

Tree Canopy вече се използва в повече от дузина градове, но със съобщението тази седмица програмата ще се разшири драстично и ще обхване близо 350 града по света, включително Атланта, Сидни, Лисабон и Париж. Google предлага също така подобен изкуствен интелект, който помага да се планира инсталирането на "хладни покриви", които отразяват топлината от слънцето, а не я поглъщат, както правят съвременните покриви.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google поясни, че Bard не може да разкрива корпоративни тайни