От Fitbit до Apple Watch - някои от най-добрите смарт часовници често се използват, за да ни помогнат да бъдем по-здрави. Независимо дали ги използваме, за да проследяваме бягането си, да измерваме кръвното си налягане и др. По ирония на съдбата според ново проучване тези устройства - или по-скоро свързаните с тях ленти - може и да вредят на здравето ни.

Проучването, публикувано в научното списание Advances in Infectious Diseases, е забелязано първо от New York Post и предупреждава, че лентите на смарт часовниците ни може да са покрити с вредни бактерии. Изследователи от Университета на Флорида "Атлантик" (FAU) са тествали пластмасови, гумени, текстилни, кожени и метални (златни и сребърни) ленти за Apple Watch и Fitbit, за да видят връзката между материала на лентата и натрупването на бактерии. Резултатите са, меко казано, шокиращи.

Оказва се, че изследователите са установили, че 95% от тестваните от тях гривни са били заразени с някаква форма на опасни бактерии. Цели 85% от лентите са имали Staphylococcus spp - бактерията, която причинява стафилококови инфекции. В 60% от тях е открита E. coli, а в 30% - Pseudomonas spp - известна с това, че причинява пневмония.

Що се отнася до взаимовръзката между материала и натрупването на бактерии, платът се класира средно като най-лош от материалите. На второ място е пластмасата, следвана от каучук, кожа и накрая метал. Оказва се, че при металните ленти бактериите са били малко или никакви. Според изследователите пластмасовите и гумените гривни осигуряват идеална среда за микробите поради порьозния си и статичен характер.

Проучването разглежда и ефективността на дезинфектантите. Изследователите установили, че дезинфекционният спрей Lysol и 70% етанол - обикновено използван в алкохолните кърпички - унищожават 99.99% от бактериите за 30 секунди върху всички материали. Така че ако редовно почиствате лентата на смарт часовника си с дезинфектант, няма за какво да се притеснявате.

Повечето хора обаче са склонни да носят своите смарт часовници почти 24 часа в денонощието и/или не ги почистват често. Особено неприятно е, ако тренирате с включен смарт часовник. Участниците в проучването, които са тренирали, са имали най-високи нива на натрупване на бактерии. И според съобщенията не е имало забележими разлики в резултатите, когато смарт часовниците са били носени от различни полове.

"Количеството и таксономията на бактериите, които открихме върху гривните, показват, че е необходимо тези повърхности да бъдат редовно хигиенизирани", казва старшият автор д-р Нвадиуто Есиобу пред изданието. "Дори и в относително ниски количества тези патогени са от значение за общественото здраве."

Така че поуката от тази история е да се уверите, че почиствате каишките си редовно. В противен случай може да рискувате да получите нежелана инфекция.

Снимка: Unsplash

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате