Всички дизелови автомобили вече ще бъдат тествани за нива на вредните емисии в реални условия на шофиране, а не в лаборатория. Промяната, въведена от Агенцията за защита на околната среда в САЩ, е провокирана от разкритията за мащабна схема за манипулиране на тестовете от страна на Volkswagen. Засега не са открити други автопроизводители, които използват подобни устройства за промяна на резултатите, но в бъдеще агенцията ще следи строго всички дизелови автомобили, без значение от модела и производителя. Подобни мерки ще влязат в сила и в Канада.

Лабораторните тестове няма да отпаднат напълно, но основна роля ще имат тези, проведени на пътя. Условията за шофиране ще бъдат различни и подбрани случайно, за да се намалят възможностите за манипулация на резултатите. Много автопроизводители вече искат да знаят каква ще бъде основната рамка за тестване на колите, на което агенцията е отговорила, че те няма нужда да знаят условията за тестване.

Нова система за тестване ще има и в Европа, но тя няма да бъде толкова строга. Автопроизводителите ще могат да предоставят за тестове предварителни версии на автомобила – без седалки, с аеродинамична форма и т.н. Подобни фактори може да наклонят резултатите от тестовете в тяхна полза.

Знаете ли, че продажбите на Volkswagen в САЩ скачат?