WatchOS 5, последната засега актуализация на операционната система за всички умни часовници на Apple без най-първия Apple Watch (2014 г.), бе публикувана заедно с iOS 12 на 17 септември. Ъпдейтът е масивен и си заслужава да бъде разгледан по-подробно, особено предвид популярността на устройството по света и у нас.

Инсталация

Ако още не сте инсталирали WatchOS 5 на вашия съвместим Apple часовник, направете следните стъпки:

1. Ако все още не сте, актуализирайте вашия iPhone до iOS 12 от менюто Settings > General > Software Update. Всичко по-важно за инсталацията и нововъведенията в iOS 12 можете да прочетете тук.

2. Уверете се, че Apple Watch е зареден най-малко до 50% или го оставете върху зарядното.

3. Свържете iPhone към Wi-Fi мрежа и го свържете с Apple Watch през Bluetooth.

4. Отворете приложението Apple Watch на iPhone, натиснете My Watch, след това натиснете General > Software Update.

5. Въведете вашия паскод, ако бъдете запитани за него, и актуализацията ще започне. Не излизайте от приложението Apple Watch и не рестартирайте никое от двете устройства, докато трае процедурата.

6. Apple Watch ще се рестартира автоматично, когато е готов. Да видим какво ново има!

Нововъведенията във watchOS 5

- Фитнес приложението Activity вече ви позволява да стартирате седемдневни спортни съревнования с друг собственик на Apple Watch. Победителят получава виртуален медал!

- Фитнес приложението Workouts автоматично засича тренировки, които вече сте изпълнявали и направо ви пита дали искате да ги стартирате. В края на тренировката часовникът ще ви "побутне" по китката, за да я спрете и от приложението. Засега функцията със сигурност е достъпна за тичане навън, но не се знае за кои спортни дейности още я има.

Говорейки за дейности, добавени са йога и разходки към 12-те други "активности" в приложението Workouts. Това означава, че часовникът ще отброява изгорените по време на изпълнението им калории.

- Часовникът ще измерва каданса ви по време на бягане. Това е броят на стъпките ви в минута - функция, налична в специализираните часовници за бягане. Ако избързвате или изоставате, ще получите "потупване" по китката от часовника, за да влезете в правилното темпо. Като говорим за темпо, Apple Watch вече изчислява текущото и средното темпо за всяка измината миля (1.6 км).

- Вече можете да си говорите с вашите приятели през Apple Watch, стига и те да притежават умния часовник. Функцията се нарича Walkie-Talkie и позволява изпращане на кратки гласови съобщения през Wi-Fi или мобилен интернет.

- Siri циферблатът получава нови шорткъти, показвани през определени часове на деня в контекста на това, което правите в момента - например пътувате към работа или пулсът ви е учестен след бягане.

- Приложения като Citymapper, Nike+ Run Club и Lose It вече ще могат да "живеят" върху циферблата ви, интегрирани със Siri.

- Вече можете просто да повдигнете китката си и да разговаряте направо със Siri, вместо да казвате Hey, Siri!, за да "събудите" асистента.

- Нов pride циферблат, създаден специално за pride каишката на Apple.

- Приложението Podcasts вече е налично и за Apple Watch. Можете да слушате подкастове направо от китката си, като най-актуалните епизоди от любимите ви шоута автоматично ще се синхронизират с часовника.

- Музика, аудиокниги и медитативни сесии могат да се синхронизират с Apple Watch за офлайн прослушване. Функцията е отворена за разработчици, така че все повече Apple Watch приложения ще могат да работят и офлайн.

- Музикални и подкаст приложения, разработени от трети страни, могат да бъдат прослушвани, докато използвате друго приложение върху екрана. Например така може да слушате любимия си подкаст, докато четете текстови съобщения.

- Ако ви изпратят линк през iMessage, ще виждате малък предварителен изглед върху екрана на часовника. Така ще можете да прецените дали искате да го отворите чрез телефона.

Като цяло watchOS 5 предлага много приятни подобрения във функционалността и навярно ще бъде добре приет от почитателите на Apple-ския смарт часовник. Устройството започва да придобива свой собствен облик и уникална стойност с всяка изминала актуализация.

Така той се превръща в може би най-любопитния Apple продукт от гледна точка на функционалността. Докато iPhone, iPad и iMac сякаш са достигнали своя зенит, часовничето тепърва започва да става все по-интересно.