WikiLeaks публикува нов набор от документи, които хвърлят светлина върху хакерските способности на ЦРУ. Публикацията, наречена Vault7, съдържа 8761 документa и файлове на ЦРУ. Документите описват редица хакерски инструменти, a файловете съдържат многобройни iOS и Android експлойти, които датират от между 2014 г. и 2016 г. Агенцията, изглежда, е имала по-голям успех с пробива към Android устройства, около 24 вида, в сравнение с 14 за iOS.

Експлойтите идват от различни източници, включително партньорски агенции като NSA и GCHQ или частни експлойт търговци. В един от случаите се говори за атака на ядрото на iOS 8, a друг, с кодово име Weeping Angel, описва атака към умните телевизори на Samsung и по-специално тяхната способност винаги да слушат за гласови команди.

Според WikiLeaks експлойтът кара телевизорите на Samsung да "работят като подслушвателни устройства, а записите с разговорите в стаята се изпращат през интернет до секретен сървър на ЦРУ".

Днешната информация от WikiLeaks повдига нови въпроси за сигурността на умните устройства, които ползваме и нарушенията на личното пространство на потребителите. Днес сме обградени от домашни камери, умни високоговорители, смартфони, умни телевизори, IoT устройства и всякакви други умни джаджи, което в крайна сметка е неизбежно, но разкрития от този тип просто ни показват, че личното ни пространство отдавна не е толкова лично.

Днес от Apple излязоха с информация, че компанията вече е поправила голяма част от дупките в сигурността в iOS, разкрити от документите на WikiLeaks. Това е станало още с пускането на последната публична версия на iOS, което стана през януари.

 

Прочетете и това: Тази машина превръща бирени бутилки в пясък, за да спаси плажовете

Тагове: