Преди няколко седмици Microsoft обяви, че ще добави нови функции в Windows 10 22H2, включително своя асистент с изкуствен интелект Copilot, като по този начин направи своеобразен обрат спрямо предишните си планове да не добавя повече нови функции в операционната система. Въпреки това Microsoft отново заяви, че Windows 10 все пак ще достигне края на своята основна поддръжка на 14 октомври 2025 г.

Днес компанията обяви, че за компаниите, които все още ще трябва да използват Windows 10 на своите компютри след края на официалния жизнен цикъл, Microsoft ще предлага платени разширени актуализации за сигурност (Extended Security Updates или ESU) за операционната система в продължение на още три години.

Microsoft казва:

"Устройствата, включени в ESU, ще получават ежемесечни актуализации за сигурност, за да поддържат сигурността на тези компютри с Windows 10. Програмата ESU за Windows 10 ще включва критични и/или важни актуализации на сигурността. ESU не включват нови функции, поискани от клиента актуализации, които не са свързани със сигурността, или заявки за промяна на дизайна. Техническа поддръжка извън самия ESU период също не е налична".

Цените на ESU с Windows 10 все още не са разкрити. Въпреки това Microsoft заяви, че всички компютри с Windows 10, които влизат в облачен компютър с Windows 11 чрез Microsoft 365, автоматично ще получават тези актуализации на ESU без допълнителни разходи. Същото важи и за всички инстанции на Windows 10 в Azure Virtual Desktop.

Microsoft добавя:

"Windows 365 наскоро направи общодостъпна нова опция за услуги за работещите на първа линия и на смени. Ако служителите не използват специален персонален компютър, а по-скоро използват споделено устройство или по-старо устройство, те могат да получат достъп до Windows 11 чрез Windows 365. В тези сценарии можете да удължите използването на по-стари компютри с Windows 10".

Разбира се, Microsoft би предпочела компаниите да направят прехода към Windows 11 на своите компютри. Ако тези компютри могат да се справят със системните изисквания на Windows 11, компанията казва, че те могат да бъдат актуализирани чрез Windows Autopatch или Microsoft Intune.

Ако техните компютри с Windows 10 не отговарят на системните изисквания за Windows 11, те могат да получат достъп до Windows 11 на компютър в облака чрез Windows 365, както беше споменато по-горе. Въпреки това Microsoft казва, че може би е време просто да се купят нови компютри с предварително инсталиран Windows 11 Pro.

В неотдавнашна онлайн петиция, публикувана от The Public Interest Network, се иска от Microsoft да удължи живота на Windows 10, като се твърди, че по-високите системни изисквания на Windows 11 могат да означават, че милиони компютри няма да бъдат актуализирани и "могат да предизвикат най-големия скок на бракувани компютри в историята", според групата.

Изглежда, че Microsoft се придържа към официалния жизнен цикъл на Windows 10. Microsoft заяви, че ще има програма ESU за индивидуални потребители за Windows 10, но все още не са разкрити подробности, включително цени.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика