Microsoft току-що направи доста забележително изявление, като по същество призна, че няма решение за някои проблеми на Windows 11.

Някои хора, използващи Windows 11 и Windows 10, са открили грешка, която не позволява стартирането или правилната работа на менюто "Старт", лентата за търсене на Windows и някои приложения на Universal Windows Platform (UWP).

Изглежда, че бъговете съвпадат с повредени ключове и данни в регистъра, свързани с приложенията на Microsoft Office и приложенията, които са интегрирани със софтуера Office, както и с Windows и Outlook.

Грешките не засягат всички, но тези, които се сблъскват с тях, за първи път забелязват, че нещо не е наред още през януари тази година. Ако сте се надявали, че през това време Microsoft е измислила как да отстрани проблема, то имаме лоши новини за вас.

В уебстраницата Health на Microsoft, посветена на проблема, Microsoft отбелязва, че "приложенията за търсене в Windows и Universal Windows Platform (UWP) може да не работят според очакванията или да имат проблеми с отварянето", а в скорошна актуализация е осигурен начин за заобикаляне на проблема.

Липсата на окончателно решение е не само разочароваща, но и обходният път не е добър, като Microsoft посочва, че, "за да намалите този проблем, можете да деинсталирате приложения, които се интегрират с Windows, Microsoft Office, Microsoft Outlook или Outlook Calendar".

По същество изглежда, че Microsoft признава, че е толкова озадачена от проблема, колкото и потребителите, и че единственият начин да се избегне проблемът е да започнете да деинсталирате приложения. Това е доста лошо, особено след като Microsoft не изброява приложенията, които причиняват затрудненията, а само, че те се интегрират с "Windows, Microsoft Office, Microsoft Outlook или Outlook Calendar", което изобщо не го стеснява.

Това също така не е добро решение за потребителите, тъй като деинсталирането им може да не е жизнеспособна опция.

Microsoft твърди, че работи по решение, и се надяваме да успее да въведе такова, при което потребителите не трябва да деинсталират определени приложения. Притеснително е обаче, че изглежда има области, в които Windows 11 (и Windows 10, който също страда от този проблем) е толкова счупен, че Microsoft просто не може да го поправи.

Операционни системи като Windows 11 са сложни продукти, които трябва да работят с безброй комбинации от хардуер и софтуер, но това все още не прави проблема по-малко неудобен за Microsoft. То също така не ни вдъхва огромно доверие по отношение на Windows 12, по която според слуховете компанията работи - предпочитаме Microsoft да се концентрира първо върху поправянето на настоящите версии на Windows.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ще успее ли Microsoft да ни опази от вируси?