Япония е една чудесна страна, съчетаваща традициите и иновациите, но в някои аспекти тези две посоки се сблъскват и оставят „отломки“ след себе си. Типичен пример за това е употребата на дискети - въпреки прогресивния си технологичен напредък някои администрации все още са зациклили - буквално и преносно - върху флопи дисковете. Ето защо дни след като пое ролята си на национален министър по цифровите въпроси, Таро Коно написа в Twitter: „Министърът на цифровите технологии обявява война на дискетите“. Коно открито заяви, че има „около 1900 правителствени процедури“, включително членове на бизнес общността, които трябва да използват някакъв тип диск, включително и флопи диск. 11 години след като Sony произведе последната дискета, министърът има силно желание да замени носителите с онлайн система от услуги.  

Това не е първият път, когато Коно предприема офанзива срещу старите технологии. Миналата година, когато заемаше поста на министър на административната реформа, той ясно изрази желанието си да освободи правителствените отдели от факс машини, предполагайки, че имейлът може да е по-добър начин за комуникация. Но някои правителствени служби отблъснаха, твърдейки, че факс машините са по-сигурни от онлайн комуникацията. 
Коментарите на Коно последваха критики и в началото на пандемията през 2020 г., когато лекарите се оплакаха, че трябва да пишат на ръка документи за нови случаи на COVID, преди да изпратят информацията по факса на обществените здравни центрове като част от процеса на събиране на данни. Онлайн система за докладване в крайна сметка беше въведена през август 2020 г. 
Черешка на тортата беше и мнението от 2018 г. на вече бившия министър на киберсигурността на Япония Йошитака Сакурада, който открито призна, че никога не е използвал компютър в живота си. За добро или лошо той вече не е на поста си.  
Но Япония не е единичен случай - само преди три години американската армия най-накрая се отказа от система от епохата на 70-те години на миналия век, която използва флопи дискове за оперативните функции на ядрените сили на нацията, като ги замени с решение за цифрово съхранение. 

Снимки: Unsplash

Виж още: USB памет, съдържаща личните данни на цял град, била изгубена след безпаметен запой