Microsoft издава смъртната присъда за Internet Explorer от месеци, но много фирми в Япония изглежда не обърнаха внимание на този факт. Твърди се, че към месец март тази година почти половината все още са използвали браузъра, за който Microsoft прекрати поддръжката наскоро. Според Nikkei много от тези компании са се забавили да преминат към други браузъри и според анализатори това тяхно действие (или по-скоро бездействие) може да предизвика хаос в продължение на месеци.

По-рано тази година IT доставчикът Keyman's Net проведе проучване на японски компании  и установи, че много от тях са били принудени да използват Internet Explorer поради системи за обработка на клиентски поръчки. Други пък използвали браузъра за обработка на данни като присъствие на служители и служебни разходи. Над една пета от респондентите не са имали план как да преместят бизнеса си към алтернативни браузъри като Microsoft Edge или Google Chrome.

Проблемът се простира отвъд корпорациите, достигайки до правителствените агенции, които докладът отбелязва, че те са били особено бавни в справянето с промяната. Този режим ще се поддържа най-малко до 2029 г., така че уебсайтовете, които са несъвместими със съвременните браузъри, трябва да бъдат достъпни още няколко години. Надяваме се, че това, че Microsoft официално прекрати поддръжката за IE след почти 27 години, ще накара организациите да се съберат и да накарат услугите си да работят и в Edge, Chrome, Firefox и други браузъри.

Снимка: Pikrepo

Виж още: След 26 години Internet Explorer изчезва завинаги