Подкрепената от държавата компания Innovation Network Corp of Japan ще се опита да придобие миноритарен дял в бизнеса с памет на Toshiba, за да може да блокира продажбата на мажоритарния дял на рискови за националната сигурност бизнеси, включително два от доставчиците на Apple, твърди AppleInsider.

INCJ следи продажбата на бизнеса на Toshiba, но не е участвала в първия кръг наддавания, потвърди пред Reuters шефът на борда на директорите Toshiyuki Shiga. Той допълни, че INCJ ще има нужда от външен партньор, за да участва в наддаването. 

Смята се, че японското правителство ще се противопостави на наддаванията на производителя на части за Apple Foxconn и доставчика на памети SK Hynix. Двете компании са базирани в Китай и Южна Корея. Ако те придобият мажоритарен дял в бизнеса с памети, това може да доведе не само до икономически ползи за външни страни, но и до изтичане на интелектуална собственост от ръцете на японците. 

Твърди се още, че Foxconn може да получи мултимилиардна подкрепа от Apple, която би имала сериозни ползи от по-евтина и достъпна доставка на мемори карти. Foxconn притежава Sharp, която пък е доставчик на дисплеи за Apple. 

Според първоначалната информация, списъкът с наддаващи включва и американските гиганти Western Digital и Broadcom, като втората е в партньорство със Silver Lake Partners. Broadcom е и дългогодишен партньор на Apple, който може би ще осигури безжичното зареждане в следващото поколение iPhone. 

Въпреки че се твърдеше, че Foxconn е готова да даде 27 млрд. щатски долара за Toshiba, в първия кръг печели Broadcom с предложение от 23 млрд. щатски долара. Foxconn пък предложила близо 18 млрд. долара в първия кръг, сочат медийни публикации. 

 

Тагове: