YouTube въвежда нови правила за ползване на платформата от 10 декември и едно изречение в тях ни напомня, че видео гигантът не е задължен да хоства нито един клип, който не желае.

„YouTube няма задължението да съхранява или предлага съдържание“, гласи новият текст. Това е начин да се натърти, че само защото YouTube е относително отворена платформа, не значи, че от компанията зад нея се изисква да пази съдържанието.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

В последно време YouTube търпи доста критика относно политиката си на премахване на клипове. Някои твърдят, че компанията трябва да бъде по-строга към съдържание, което не нарушава пряко правилата, но ги огъва. Според други обаче YouTube трябва да бъде изцяло отворена платформа и да не контролира какво остава в нея и какво не.

Шефовете на YouTubeот много време защитават платформата като място за свобода на словото, но напоследък засилиха контрола върху това, какви клипове циркулират в мрежата.

Промяната на правилата на ползване става редовно при големите компании – YouTube го прави за трети път през 2019 г. През септември обаче Федералната комисия по комуникации глоби Google със 170 милиона долара за нарушения в начина, по който компанията защитава личните данни на децата. Сега YouTube също вече изисква непълнолетните потребители да имат родителско разрешение, преди да използват платформата.   

Виж още: Най-успешните технологични продукти, които през 2019 година са с музейна стойност

 

Тагове: