Ако обичате да гледате YouTube видеа на телефона си, не сте единствени. YouTube приложението за Android, което е налично още от дебюта на първия Android телефон във версия 1.0, вече е свалено повече от 10 милиарда пъти през Play Store.  

Само едно единствено друго приложение може да се похвали с подобно нещо и то дори не е приложение в същинския смисъл на думата. Това е Google Play Services, което е рамката за начина, по който Google общува с потребителските профили. В този смисъл YouTube е първото приложение за крайни потребители с 10 милиарда сваляния.

Разбира се, само защото тази цифра е достигната, не означава, че мобилният YouTube има 10 милиарда потребители, най-малкото защото тази цифра е по-голяма от населението на планетата. За постижението допринасят активациите на нови телефони, ъпдейтите на приложението и др., но при повече от 3 милиарда активни Android устройства към тази година можем да заключим, че YouTube е инсталиран на практически всяко едно Android устройство извън Китай.

Като забавен експеримент сайтът Android Police извади от архива НТС G1, който е първият комерсиален Android телефон с версия 1.0 на YouTube. Логично обаче тя не работи към момента.

Ако трябва да спекулираме кое ще е следващото Android приложение с 10 милиарда инсталации през Play Store, това най-вероятно ще бъде Gmail.

Снимка: Android Authority

Виж още: Екраните на Galaxy Z Fold 3 стават по-малки, а гъвкавите устройства на Xiaomi – повече