YouTube сякаш няма търпение да се конкурира с гигантските платформи за подкасти като Amazon, Apple и Spotify. Източници на Bloomberg казват, че YouTube предлага на създателите на подкасти „грантове“ за създаване на видеоклипове, включително заснети версии на техните предавания. Индивидуалните създатели на шоупрограми ще получат 50 000 долара, докато подкаст мрежите ще получат 200 000 или 300 000 долара.

Компанията майка Google отказа коментар. YouTube вече е дом за някои подкаст предавания, но не е преследвал това епизодично съдържание толкова агресивно, колкото Spotify и други (обикновено фокусирани върху аудио) услуги. Имаше обаче намеци за промени, като например назначаването на изпълнителния директор Кай Чук да ръководи стратегията за подкастинг на платформата. В Канада YouTube също спря да изисква платени Premium акаунти, за да могат потребителите да възпроизвеждат аудио във фонов режим.

Стратегия като тази не би била изненадваща. Amazon и Spotify сключват по-големи сделки за подкаст съдържание, докато приложението Podcasts на Apple все още се счита за жизненоважен дом за много популярни предавания. Въпреки че безвъзмездните средства на YouTube няма да осигурят никакви ексклузиви, те ще дадат повече стимули на създателите да направят подкастите си достъпни в платформата – и на феновете повече стимули да обмислят YouTube като източник за такива предавания.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Tesla Cyberquad ще бъде най-безопасното ATV в света

 

Тагове: